Ciolos: UE va publica din toamna previziuni pe termen scurt privind piata agricola

Uniunea Europeana va publica din aceasta toamna previziuni pe termen scurt referitoare la piata agricola, in vederea cresterii transparentei in domeniul materiilor prime, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, scrie Mediafax care citeaza AFP.

"Va fac un angajament concret, Uniunea Europeana va avea o transparenta totala in ceea ce priveste previziunile pe termen scurt, din aceasta toamna", a afirmat Ciolos la Bruxelles, la o conferinta pe tema instabilitatii preturilor materiilor prime.

Datele se vor referi la cereale, plante oleaginoase, lactate, produse lactate si carne, a precizat el.

Potrivit unor persoane din anturajul comisarului, datele ar urma sa fie publicate regulat, incepand din octombrie.

Acest fapt va presupune infiintarea unui sistem de colectare a datelor la nivel european, prin care statele UE sa informeze Comisia Europeana in privinta stocurilor private si publice, la care se vor adauga informatii privind stocurile europene de interventie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat, marti, la Bruxelles, in legatura cu cresterea preturilor materiilor prime, care in opinia sa este una dintre principalele amenintari la adresa dezvoltarii economiei mondiale.

Intre solutiile preconizate de Sarkozy se numara, in afara reglementarii, o mai mare transparenta a pietelor, in conditiile in care nu exista informatii referitoare la stocuri sau la cei care efectueaza tranzactii, ceea ce duce la speculatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri