Dupa 2 ani de criza, statul elaboreaza un plan de sustinere al IMM-urilor. Vezi cum arata

Statul va garanta in proportie de 80% creditele accesate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si va subventiona cu pana a 50% dobanzile aferente imprumuturilor contractate de aceste firme pentru a le ajuta sa depaseasca dificultatile financiare cauzate de criza.

"Criza economico-financiara mondiala constituie cauza principala care a condus la cresterea semnificativa, in ultimul an, a ratei falimentelor in randul afacerilor mici si mijlocii in lume, iar Romania desigur ca nu putea face exceptie", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta denumit "Cardul Kogalniceanu pentru IMM", elaborat de Ministerul Economiei, arata Mediafax.

Astfel, se instituie o schema de garantare in baza careia Fondul National de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, in numele si in contul statului, creditele ce urmeaza sã fie contractate de IMM-uri.

Garantia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobanzi, comisioane si alte speze datorate de beneficiar institutiei de credit, insa nu va trece de 100.000 de lei. Dobanda va fi subventionata in proportie de 50% si nu va depasi 125.000 de lei/an/beneficiar.

Potrivit notei de fundamentare, aproximativ 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor benefia de acest program, iar bugetul total pentru subventii este de 165 milioane de lei pentru perioada 2011-2013.

Schema de ajutor se va aplica doar in cazul firmelor care au pana la 250 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.

Masurile de subventionare a dobanzii fac parte dintr-o schema de minimis, care se va derula cu respectarea criteriilor stabilite de normele comunitare si de legislatia nationala in domeniu.

Pentru a putea aplica la acest program, beneficiarul trebuie sa sa constituie in favoarea finantatorului si a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, proportional cu procentul de garantare, o garantie reala mobiliara - gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare.

"Prin aplicarea prevederilor acestui proiect de ordonanta de urgenta se urmareste, totodata, ca, valorificand oportunitatile aparute pe piata, IMM-urile sa poata evolua sanatos, astfel incat sa creasca durata vietii lor active", se mai arata in nota de fundamentare.

Ministerul Economiei arata ca printre dificultatile cu care se confrunta IMM se regaseste accesul dificil la creditare, 30,51% din firme confruntandu-se cu aceasta dificultate. În ceea ce priveste intensitatea dificultatilor legate de creditare pe o scara de la 1 la 5 costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare o medie de 2,89.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, un numar de 7.192 de firme au intrat in insolventa in primele patru luni, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada din 2010, iar in acelasi interval 8.627 de societati si-au suspendat activitatea, cu 68% mai putine.

Anul trecut, 21.692 de firme au intrat in insolventa, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de societati au intrat in incapacitate de plata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri