Falimentul Greciei poate avea consecinte dureroase din punct de vedere economic pentru toate statele din Europa. Efectele unui scenariu negativ in care liderii UE nu decid salvarea Greciei pot fi comparabile cu cele generate de falimentul Lehman Brothers, care a provocat recesiune in intreaga lume.
[Update: Acordul pentru al doilea plan de sustinere a Greciei ar putea fi amanat pana pe 11 iulie, din cauza neintelegerilor referitoare la implicarea investitorilor privati, au declarat oficiali din zona euro].

Romania, la fel ca toate celelalte state din Europa, trebuie sa fie ingrijorata fata de gravitatea evenimentelor din Grecia, prima tara din zona euro care se afla in pragul falimentului. Situatia din Grecia atarna de un fir de ata, mai exact de decizia pe care o vor lua oficialii Uniunii Europene la finalul acestei luni. Vor mai pompa acestia bani pentru a salva Grecia stiind ca, cel mai probabil, nu vor fi platite niciodata?

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus luni cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume. Ulterior, S&P a retrogradat si ratingurile a patru banci elene prezente si in Romania - National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank si Piraeus Bank - cu trei trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ".

Pietele financiare din lume si toti managerii marilor companii sunt cu ochii pe Grecia. Chiar si oamenii de afaceri din Romania analizeaza situatia de la Atena. Miliardarul Ion Tiriac este de parere ca "Grecia poate sa faca toata Europa sa isi dea planurile peste cap". In opinia sa, situatia de criza din Grecia va influenta intreaga Europa, atat tarile puternice, cat si pe cele slabe, iar statele care cred ca vor mai recupera sutele de miliarde de euro oferite drept sprijin financiar guvernului de la Atena se insala amarnic.

"Trebuie sa ne ingrijoram la fel de mult ca si celelalte state. Toata lumea va fi afectata in cazul in care Grecia intra in default. Daca, prin absurd, oficialii UE nu se pun de acord sa salveze Grecia, atunci vom asista la efecte similare cu cele generate de falimentul Lehman Brothers", a declarat, pentru wall-street.ro, Cristian Ionescu (foto), country manager al Coface pentru Romania.

Pietele financiare din intreaga lume au intrat in picaj pe 15 septembrie 2008 dupa anuntul falimentului celei mai mari banci de investitii din Statele Unite ale Americii, Lehman Brothers. Economia globala inca nu s-a redresat dupa acest soc desi au trecut mai bine de doi ani si jumatate de atunci.

Astazi, scena crizei s-a mutat la Atena, unde sindicatele au fost in greva timp de 24 de ore. Grecii protesteaza impotriva masurilor de austeritate si se opun privatizarilor anuntate de guvernanti.

La putin peste un an de la incheierea unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un imprumut de 110 miliarde euro, UE si FMI incearca, alaturi de Banca Centrala Europeana (BCE), sa gaseasca resurse pentru a salva Grecia. Insa, unele tari europene, in principal Germania, nu doresc sa acorde Greciei mai multi bani fara participarea creditorilor privati la salvare.

"Daca autoritatile europene nu se pun de acord cu privire la calea de salvare a Greciei, vom avea o criza puternica in zona euro. Trebuie sa se faca un write-off (n.r. - stergerea datoriilor) pentru ca Grecia nu va putea sa returneze toti banii imprumutati. Probabil se va ajunge la o combinatie intre vanzarea unor active si renuntarea la o parte din datorii", explica Cristian Ionescu.

Efectele unui default al Greciei se vor transmite in intreaga lume, in special in Europa, prin intermediul sistemului bancar. Criza din Grecia va afecta cu siguranta Romania si Bulgaria, iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor elene, sustin analistii bancii japoneze Nomura.

Nomura subliniaza cum clauzele Initiativei de la Viena, acordul incheiat in 2009 care obliga bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania sa-si sustina subsidiarele si sa nu retraga capital, s-au inversat in cazul grupurilor financiare elene. Mai exact, subsidiarele din Romania sustin cu lichiditate bancile mama din Grecia profitand de excesul de lichiditate de pe piata locala.

1. Sunteti ingrijorat de situatia din Grecia?

2. Cat de mari credeti ca sunt sansele ca Grecia sa intre in faliment?

3. Credeti ca efectele crizei din Grecia se vor resimti si in Romania?




Oficialii de pe plan local sustin ca bancile grecesti prezente in Romania sunt solide si ca nu trebuie sa fim ingrijorati. Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, preciza saptamana trecuta ca bancile cu capital elen au o situatie solida si colateral suficient pentru a face fata unei crize mai profunde in Grecia, ceea ce le face atractive pentru investitori, dar momentan nu sunt semnale ca bancile mama vor sa renunte la Romania.

"Problemele nu sunt ale bancilor de pe plan local, ci ale bancilor din Grecia. Insa, daca Grecia intra in default s-ar putea ca bancile germane sa fie in mari probleme pentru ca au expuneri mari pe bancile elene", sustine oficialul Coface.

Criza financiara din Grecia incepe sa isi arate efectele in Romania inca de acum cateva luni. ATEbank anunta luna trecuta ca renunta la operatiunile din mai multe tari, printre care si Romania. In plus, grupul elen OTE a spus pas la actiunile Romtelecom detinute de statul roman, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri