Romania ocupa locul al treilea in Uniunea Europeana (UE) dupa cresterea din primul trimestru a costurilor cu forta de munca pentru o ora de lucru, de 4,5%, fata de o medie UE de 2,7%, potrivit datelor anuntate de Eurostat.

Costurile totale cu forta de munca includ cheltuielile legate de salarii si cele nesalariale, dar nu cuprind stimulentele sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament.

In industrie, Romania a inregistrat un avans de 4,5% al costurilor cu forta de munca, respectiv 4,5% costuri salariale si 4,4% nesalariale. In sectorul constructiilor toti indicatorii au urcat cu 0,1%. Serviciile au consemnat o crestere de 5,3% a costurilor totale si a celor salariale, in timp ce alte costuri s-au majorat cu 5,2%, scrie Mediafax.

In zona euro, costurile anuale cu forta de munca au crescut cu 2,6% in primul trimestru.

In randul statelor care au raportat date, cele mai mari cresteri au fost inregistrata in Bulgaria (7,8%), Ungaria (5,6%) si Romania, in timp ce doar Grecia (-6,8%) si Irlanda (-2,2%) au anuntat scaderi. Patru state nu au raportat date, respectiv Belgia, Danemarca, Italia si Marea Britanie.

Eurostat defineste prin cheltuieli salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati pentru concedii si catre schemele de economii ale angajatilor si plati in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele.

Costurile nesalariale includ contributiile sociale platite de angajatori, taxe de angajare considerate costuri cu forta de munca, excluzand subventiile care au ca scop acoperirea integrala sau partiala a costurilor cu remuneratia directa a angajatului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Unul din trei angajatori români vrea să recruteze angajați din străinătate
Setari Cookie-uri