FMI discuta vineri prima evaluare a noului acord cu Romania

Consiliul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri prima evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania si solicitarea de modificare a unor criterii de performanta, potrivit site-ului institutiei financiare si citat de MEdiafax.

Romania a incheiat in luna martie un nou acord stand-by cu FMI, de tip preventiv, pe doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde euro), respectiv 300% din cota pe care o are la Fond.

Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Prima evaluare sub noul acord a fost incheiata pe 9 mai, cand seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca reprezentantii institutiei financiare internationale au ajuns la un acord cu Guvernul privind politicile economice din intelegere, iar scrisoarea de intentie urmeaza sa fie analizata de board-ul FMI la sfarsitul lunii iunie.

Romania a avut in derulare, in ultimii doi ani, un acord de finantare externa de 20 miliarde euro incheiat in martie 2009 cu FMI, UE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri