Steven van Groningen, noul presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (CIS) si bancherul care se afla de aproape 10 ani la conducerea Raiffeisen Bank, considera ca problema Romaniei in domeniul investitiilor in infrastructura este data de lipsa unei strategii si a unor prioritati. Degeaba avem multe proiecte in lucru, daca putine sunt terminate.
Romania are zeci de mii de proiecte de infrastructura neterminate, proiecte in care sunt blocate sute de milioane de euro si care nu aduc plus valoare economiei. „Statul are 46.000 de proiecte de infrastructua neterminate. Daca ne uitam la cati bani sunt blocati acolo, vom observa ca este imensa suma. Asta este problema: incepem proiecte si nu le terminam!”, afirma Steven van Groningen (foto), noul presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council).

Cum statul nu reuseste sa prioritizeze proiectele de investitii, oamenii de afaceri din cele mai puternice companii private din Romania au realizat in 2010 un program prin care au prezentat autoritatilor principalele prioritati luand in calcul impactul economic pe care acestea l-ar genera.

Doua autostrazi, un proiect de infrastructura intre doua orase cheie, o hidrocentrala si un proiect de infrastructura stiintifica. Acestea sunt cinci dintre cele zece prioritati pentru economie sustinute de cei mai puternici investitori straini din Romania. Investitiile ar genera, intr-o perioada de cinci ani, o crestere economica de 9,5% din PIB si 189.000 de noi locuri de munca.

„Faptul ca nu avem suficienti bani pentru toate proiectele de investitii il intelegem. Orice familie se confrunta cu restrictia bugetului personal, nu doar statul. Avem nevoie de prioritizare si planificare”, afirma noul presedinte al FIC.


Citeste mai multe detalii despre cele 10 investitii: Top 10 investitii prioritare pentru economie

Steven van Groningen sustine ca obiectivul principal al FIC pentru perioada urmatoare este continuarea promovarii dialogului intre factorii de decizie si investitori, in vederea reluarii si mentinerii cresterii economice. Mai mult, bancherul de la conducerea FIC sustine necesitatea unui Consiliu de Dezvoltare Economica pentru ca in Romania „inca nu este clara o strategie".

Definirea strategiei pe termen lung a economiei romanesti trebuie sa reprezinte o prioritate pentru autoritatile romane, iar Consiliul Investitorilor Straini a propus anul trecut infiintarea unui Consiliu de Dezvoltare Economica care sa indeplineasca acest obiectiv.

Consiliul de Dezvoltare Economica ar trebui sa contribuie la definirea strategiei pe termen lung a economiei romanesti.

Infrastructura nu este singura arie in care Romania trebuie sa lucreze, ci si fiscalitatea. In domeniul taxelor si impozitelor avem nevoie, in opinia lui van Groningen, de stabilitate, o mai buna colectare si o simplificarea sistemului.

„Ca investitor vreau sa stiu cat am de platit pe taxe si impozite. La sfarsitul zile conteaza randamentul pe care il obtin, iar daca numarul taxelor este mai mare, atunci trebuie sa cer un pret mai mare pentru a obtine acelasi randament”, a explicat bancherul.

Steven van Groningen sustine ca, pe termen mediu si lung, ar fi bine ca investitorii straini sa fie reprezentati in Consiliul Economic Social (CES) al Romaniei prin intermediul FIC. CES este o institutie publica consultata obligatoriu de catre initiatorii proiectelor de acte normative din domenii precum: politicile economice, financiare si fiscale, relatiile de munca, protectia sociala si politicile salariale, politicile in domeniul sanatatii, educatia, cercetarea si cultura.

Top 3 avantaje si dezavantaje pentru Romania din perspectiva noului presedinte al FIC

Avantaje:
- Pozitia strategica in regiune;
- Numar mare de locuitori si un nivel inca ridicat al educatiei;
- Piata mare de desfacere.

Dezavantaje:

- Lipsa predictibilitatii fiscale si economice;
- Coruptia;
- Functionarea defectuoasa a sistemului juridic.

Sub conducerea sefei Petrom, Mariana Gheorghe, FIC a lansat “Programul pentru Crestere Economica”, proeict ce contine peste 80 de masuri pentru crestere economica si care a constituit principala platforma de dialog intre reprezentantii FIC si autoritati. Steven van Groningen sustine ca va continua sa promoveze acest program si sa sustina prioritizarea investitiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri