In Bulgaria, PIB pe cap de locuitor a coborat anul trecut la 43%, dupa ce in 2009 a stagnat la 44%, scrie Mediafax.

Cel mai bogat stat din UE a ramas anul trecut Luxemburg, cu 283% media UE, urmat de Olanda (134%), Danemarca Irlanda si Austria (toate 125%). PIB-ul foarte ridicat pe cap de locuitor din Luxemburg este determinat, partial, de numarul mare de angajati provenind din alte state. In timp ce acestia contribuie la PIB, nu sunt luati in considerare la calcularea PIB pe cap de locuitor.

In zona euro PIB pe cap de locuitor se situa anul trecut la 108% din media UE.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est membre UE, Slovenia a inregistrat cea mai buna evolutie, cu un PIB pe cap de locuitor de 87% din media UE, inaintea unor state precum Malta si Portugalia.

Citeste si:

Ultimele noua pozitii din UE sunt ocupate de Cehia (80%), Slovacia (74%), Estonia (65%), Ungaria (64%), Polonia (62%), Lituania (58%), Letonia (52%), Romania si Bulgaria.

Totodata, doua state candidate la aderarea la UE, din patru incluse in raportul Eurostat, au PIB pe cap de locuitor mai mare decat Romania, respectiv Croatia (61%) si Turcia (48%), in timp ce in Muntenegru (40%) si Macedonia (35%) indicatorul este mai mic.

Paritatea puterii de cumparare este o moneda artificiala care elimina diferentele preturilor dintre state. O unitate a acestui indicator poate cumpara acelasi volum de bunuri si servicii in toate statele si permite o comparatie semnificativa a datelor economice.