Board-ul FMI a amanat pentru luni sedinta privind prima evaluare din noul acord cu Romania

Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a amanat pentru luni sedinta privind prima evaluare din noul acord stand-by incheiat cu Romania, programata initial pentru vineri, urmand sa fie analizate progresele inregistrate in reformele asumate de autoritatile romane.

Potrivit calendarului FMI, in cadrul sedintei va fi analizata si cererea Romaniei de modificare a unor criterii de performanta, scrie Mediafax.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 27 aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord.
In scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, Guvernul s-a angajat ca pana la data board-ului sa adopte ordonanta privind restructurarea ANAF, sa inventarieze toate arieratele companiilor de stat si sa prezinte o noua formula de calcul a tarifelor la gaze naturale, care sa evidentieze mai bine evolutiile de pe plan international.

Executivul s-a angajat, printre altele, sa elimine subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august si sa desfiinteze in vara acestui an peste 7.000 de posturi din societatile feroviare, companiile energetice si Posta Romana.

Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul este insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri