Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca autoritatile sucevene au lucrat corect la proiectele de infrastructura finantate prin POR Axa 2, aratand ca patru drumuri au fost receptionate, doua sunt in lucru, iar un altul este in faza de licitare a executiei.
Flutur a spus, intr-o conferinta de presa, ca suspendarea POR Axa 2 este legata de corectarea unor nereguli gasite la proiecte derulate prin acest program in patru judete, scrie Mediafax.

El a aratat ca este o procedura fireasca si ca reprezentantii Comisiei Europene aplica astfel de corecturi pe masura ce se constata anumite deficiente.

"Noi am lucrat corect", a spus Flutur.

Presedintele CJ Suceava a aratat ca patru drumuri judetene sucevene modernizate prin POR au fost receptionate si auditate de Curtea de Conturi, alte doua, Pojorata-Rarau si Manastirea Humorului-Poiana Micului-Sucevita, sunt in proceduri de executie, iar drumul Ilisesti-Stupca se afla in faza de licitare a executiei.

Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) -Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport-, din cauza deficientelor constatate, si a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2.

Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.

"In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea masurilor cerute.

Banii pentru platile din Axa 2 a POR "nu sunt pierduti in acest moment", fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane "raspunsurile soclicitate", a declarat un purtator de cuvant al Executivului UE.

"Comisia Europeana a acordat Romaniei un termen de doua luni pentru a oferi informatii despre aceste fonduri si despre managementul acestor fonduri, iar la sfarsitul acestei perioade, in functie de concluziile trase pe baza raspunsurilor oferite de partea romana, Comisia va decide ceea ce se va intampla in continuare. Acest lucru inseamna ca banii nu sunt pierduti in acest moment. Este vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia primeste raspunsurile soclicitate", a declarat, luni Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE.

Van Lierop a tinut sa sublinieze ca in acest moment nu se poate spune ca Romania a pierdut banii respectivi, insistand asupra faptului ca o decizie finala va fi luata in termen de doua luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri