Conducerea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) pregateste un proiect prin care ar urma sa fie achizitionate suprafete mici de terenuri agricole, pe care sa le comaseze si sa le ofere spre concesiune marilor investitori, a declarat la Craiova presedintele ADS, Radu Cristescu, citat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, proiectul gandit de conducerea ADS a fost propus ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Ceea ce vreau eu sa fac acum, si am vorbit si cu domnul ministru Tabara, este sa cumparam terenurile mici de la tarani, sa le comasam in vederea concesionarii lor catre producatorii agricoli. Sunt foarte multe cereri. Sunt foarte multe firme din strainatate care cer terenuri (…) Ministrul Tabara a imbratisat aceasta idee. De altfel, el a iesit si cu aceasta idee de «Banca funciara». Inca nu sunt toti pasii facuti”, a declarat intr-o conferinta de presa la Craiova, presedintele ADS, Radu Cristescu.

El sustine ca proprietarii de terenuri agricole care nu au posibilitatea sa le lucreze le-ar putea vinde ADS.

“A fost o polemica intre domnul ministru Ialomiteanu si domnul ministru Tabara cu privire la amendarea celor care nu-si muncesc terenul. Sunt foarte multi care nu pot sau nu vreau. Atunci venim si noi in ajutorul lor, sa-l vanda statului. Statul I-l cumpara, dupa care in comaseaza, iar apoi in concesioneaza investitorului. Dar terenul ramane al statului (…) Noi avem acum 350.000 hectare de teren al ADS. Putem ajunge la 600-700.000 hectare de teren, poate chiar un milion de hectare”, a mai spus presedintele ADS.
Cristescu a precizat ca, in urma cu cateva saptamani, au ajuns in Romania reprezentantii unui fond de investitii din Dubai interesat de o suprafata mare de teren agricol pe care sa-l concesioneze.

"A venit si un fond de investitii din Dubai, care aici nu au gasit si am inteles ca au fost la bulgari. Au un fond de investitii de 500 milioane euro. Ii interesa foarte mult Insula Mare a Brailei, unde sunt 57.000 hectare comasate. Acolo, insa este o alta problema, avand in vedere ca este a SC Trei Brazi, a domnului Culita Tarata. Problema este ca nu mai sunt suprafete mari, pentru ca daca ar fi s-ar concesiona foarte repede”, a spus presedintele ADS.
El afirma ca Insula Mare a Brailei reprezinta “un caz mai special”, pe rolul instantelor de judecata aflandu-se mai multe procese.

“Eu sunt presedinte al ADS de patru luni si mi-ar mai trebui patru luni de zile sa inteleg ce este acolo. Sunt procese nesfarsite si niste datorii de achitat. Avem si o hotarare judecatoreasca, ce ne obliga sa concesionam prin atribuie directa Insula Mare a Barilei catre o firma din Iasi, care se numeste Agricost. Trebuie sa o dam neaparat. Deci nu va mai fi a SC Trei Brazi. Acolo vom pune in posesie, probabil peste o saptamana-doua. Eu i-am chemat aceasta firma Agricost”, a mai spus Radu Cristescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri