Guvernul nu va mai stabili preturi de referinta pentru incalzirea populatiei si va permite primarilor sa aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decat cel solicitat de catre furnizor, dar ii va obliga sa acopere diferenta doar de la bugetul local, sub sanctiunea sistarii altor fonduri.
Noile reguli, care vor elimina astfel subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei, au fost pregatite sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial, transmite Mediafax.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.

Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern abroga insa prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, si permite in schimb primariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat.

In acelasi timp insa, ordonanta impune autoritatii locale sa acopere doar din bugetul local, nu si din cel central, sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei.

"In cazul in care autoritatile executive nu cuprind in bugetul local aceste sume sau nu efectueaza plata acestor sume catre furnizorii de energie termica, la sesizarea scrisa a acestora, directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote defalcate din impozitul pe venit pana la efectuarea platilor", se arata in ordonanta.

Cotele defalcate din impozitul pe venit sunt una dintre principalele surse de alimentare de catre Guvern a bugetului local.

Actul normativ mai stabileste ca sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate si cel al energiei facturate pot fi acordate in avans furnizorilor, astfel incat acestia sa isi poata constitui din timp stocuri de carbune, pacura si combustibil lichid usor pentru sezonul rece. In acest caz, banii vor fi varsati, in termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, in conturi de tip escrow deschise la banci de catre furnizorii de energie termica.

Pierderile induse de prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de operatorii economici din subordinea autoritatilor locale, vor putea fi acoperite in continuare din bugetele locale.

Modificarile sunt argumentate de Guvern prin faptul ca astfel sunt create premisele ca populatia sa achite "pretul real" al serviciului de producere, distributie, transport si furnizare a energiei termice, urmand sa fie sustinute financiar doar persoanele si familiile cu venituri reduse, care au "o reala nevoie de sprijin".

"De sumele alocate de la bugetul de stat si cele locale pentru acoperirea diferentei intre pretul energiei termice livrate si pretul local de referinta beneficiaza populatia, indiferent de venitul mediu net pe membru de familie. O alta masura de sprijin pentru populatie in sezonul rece este ajutorul lunar pentru incalzirea locuintei. Aplicarea celor doua acte normative conduce, din partea statului, pentru unele categorii de persoane, la o dubla sustinere financiara pentru plata energiei termice furnizata in sistem centralizat", este justificarea Guvernului.

Economia calculata de Guvern pentru acest an la bugetul de stat prin eliminarea subventiei la incalzire se ridica la 702,5 milioane lei, economii mai mari, in medie de 944 milioane lei, fiind estimate pentru urmatorii patru ani.

La sistemul centralizat sunt racordate in prezent 1,54 milioane apartamente, dintr-un total de 8,32 milioane locuinte.

Modificarile sunt pregatite spre aprobare sub forma unei ordonante de urgenta, cu argumentul ca furnizorii de energie termica trebuie sa cunoasca din timp aceste prevederi pentru a-si stabili propria strategie de pregatire a sezonului rece 2011-2012.

"Prin aceste modificari se vor asigura premisele unei piete concurentiale normale, astfel incat operatorii economici sa intreprinda toate masurile pentru retehnologizarea sistemului, restructurare si incasarea la timp a facturilor. In ceea ce priveste impactul financiar la nivel local, apreciem ca, pe urmatorii ani autoritatile locale vor acorda sprijin in continuare populatiei, in vederea suportabilitatii facturii la energia termica", se mai arata in document.

La inceputul lunii mai, Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu Fondul Monetar International ca, pana la sfarsitul lunii august, sa elimine subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primariilor de a acoperi diferenta din surse proprii.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat atunci ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat ca, potrivit unor calcule preliminare, eliminarea subventiei la energia termica va impune acordarea ajutorului statului doar pentru familiile cu un venit net pe membru de pana la 850 lei, in timp ce persoanele cu venituri mai mari vor fi obligate sa suporte o crestere a valorii facturii la incalzire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri