Calin Popescu Tariceanu ii cere ämai multa atentieô lui Codrut Seres, autorul acordului economic romano-elvetian care putea costa Romania activarea clauzei de salvgardare in domeniul äConcurentaô. Mai putin blind cu subalternii sai decit este premierul cu el, ministrul Economiei anunta ca äAcarul Paunô isi va da demisia in cursul zilei de astazi.

Premierul incearca sa stinga scandalul declansat de acordul de cooperare dintre statul roman si Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederatiei Elvetiene fara sa faca victime printre membrii cabinetului sau. äI-am cerut ministrului Seres mai multa atentie, pentru ca astfel de prevederi, care stirnesc anumite ingrijorari, sa nu fie in final aprobate in serie cu zeci sau sute de alte documente. Memorandumul respectiv nu are in momentul de fata efecte concrete. El nu se va pune in aplicare decit cu respectarea legislatiei romanesti, care prevede organizarea de licitatiiô, a declarat Calin Popescu Tariceanu simbata.

La rindul sau, Codrut Seres, principalul responabil pentru semnarea acestui acord pagubos, care putea duce la activarea clauzei de salvardare in domeniul äConcurenta", se spala pe miini, cautind vinovati printre subalterni. Astfel, ministrul Economiei spune ca de vina pentru äformularea nefericitaô prin care mai multe contracte, in valoare de peste un miliard de euro, pot fi acordate fara licitatie unei companii elvetiene sint mai multe persoane din minister, care vor fi demise. äNu-i voi da eu afara, se vor da singuri si miine (azi - n. red.) veti avea si numeô, a spus Seres. Potrivit ministrului, se vor verifica toate acordurile incheiate de Romania cu alte state, äpentru a evita pe viitor astfel de sopirleô, iar contractul in cauza, semnat de Romania, va fi modificat.

Fara presa duminica

Directorul Directiei de Cooperare Internationala din minister, Cristian Istodorescu, a refuzat ieri sa stea de vorba cu noi pe baza acestei declaratii a ministrului, pe motiv ca ,,e duminica si n-am timp de asa cevaô. Aceasta in conditiile in care, intr-un comunicat emis de minister simbata, Seres precizeaza ca explicatiile oferite presei in legatura cu acest acord au fost furnizate chiar de directia pe care momentan o conduce Istodorescu.

Gafele ministrului Seres

Chiar daca astazi in Ministerul Economiei vor cadea capete, declaratiile anterioare ale ministrului Codrus Seres arata ca el nu a fost deloc strain de afacere si ca premierul este mult prea ingaduitor cu el. Primele gafe ale ministrului Economiei si Comertului au fost marcate chiar la primul dialog pe aceasta tema. Mai intii, a integrat Elvetia in Uniunea Europeana, iar dupa ce a fost atentionat de reporterul nostru ca Elvetia nu este membru UE, s-a bilbiit si a fortat o gluma, spunind: äDa, dar este situata in Europaô.

Tot atunci, ministrul unuia dintre cele mai importante ministere a refuzat sa explice sintagma äoferta unicaô, scuzindu-se prin faptul ca nu are studii juridice. A recunoscut, implicit, ca habar nu are ce anume a semnat, desi era vorba de acte cu miza de peste 1,2 miliarde de euro. Peste o zi, ceea ce inseamna circumstanta agravanta in conditiile unei documentari suplimentare, ministrul Seres face greseala de a trimite presei un comunicat in care exclude categoric acordarea fara licitatie a contractelor elvetiene. Se scuza aruncind responsabilitatea pe umerii translatorilor care au tradus gresit äsingle tenderingô.

Astfel, spune comunicatul, äsingle tenderingô inseamna äo singura licitatieô, si nicidecum äoferta unicaô. In acest punct, Codrut Seres a fost contrazis de Veronique Allarousse, experta BERD: äSingle tendering este o procedura exceptionala de contractare, prin incredintare directa unei anumite firme. Nu este o licitatie publica. Poate fi folosita in cazuri exceptionale, cind produsele sau serviciile contractate nu depasesc o anumita suma sau cind acestea sint de asemenea natura incit nu exista decit un singur producator in lume care sa le poata furnizaô.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri