Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a facut o plangere prealabila la ANAF urmand ca marti sa atace in instanta ordinul lui Sorin Blejnar prin care 1.063 de angajati au primit preaviz.

Sebastian Oprescu a precizat ca ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala ne. 2253 din 23 iunie este ilegal, deoarece nu se poate ca angajatii sa primeasca preaviz si apoi sa fie examinati, potrivit Mediafax.

"Ordinul presedintelui ANAF este viciat pentru ca au fost eliberate preavize fara respectarea legii. Trebuia ca intai sa aiba loc procedurile de examinare, iar apoi, dupa selectarea angajatilor in urma testelor, cei care nu au trecut examenul sa primeaca preaviz de eliberare din functie, nu invers", a explicat Oprescu.

Liderul SNFP a spus ca a depus deja o plangere prealabila la ANAF pentru suspendarea ordinului presedintelui Blejnar, urmand ca marti sa atace in instanta acest act. "Din datele pe care le am in urma discutiilor cu specialistii avem sanse foarte mari sa suspendam acest ordin, pentru ca este ilegal", a precizat liderul SNFP.

1.063 de angajati ai Garzii Financiare au primit luni preaviz si vor fi examinati, iar in urma testarilor vor pleca din institutie cel putin 291 de salariati, reprezentand 21% din total, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Din totalul personalului care a primit preaviz, 58 sunt angajati in functii de conducere. Potrivit lui Blejnar, in urma testarilor se va stabili care dintre angajati vor fi disponibilizati sau relocati in alte structuri din Garda Financiara.

El a mai aratat ca din cei 1.383 de angajati Garzii Financiare, 320 nu au primit preaviz deoarece lucreaza in departamente subdimensinate ca numar.

In urma unui proces de restructurare a ANAF, aprobat recent de Guvern, structura Garzii Financiare va avea cel mult 1.092 de posturi, comparativ cu 1.805 in prezent.

Potrivit presedintelui ANAF, in perioada urmatoare vor fi efectuate testari, urmate de disponibilizari, la Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si la structurile teritoriale ale finantele publice. Blejnar a anuntat la mijlocul lunii iunie ca ANAF va disponibiliza in total 2.000 de angajati in cadrul procesului de reorganizare, din care 1.200 vor pleca pana la jumatatea lunii august.

La inceputul lunii iunie Guvernul a decis desfiintarea unui numar total de 4.927 posturi din ANAF, dintre care 1.200 ocupate. Alte locuri au fost desfiintate la Autoritatea Nationala a Vamilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) si Garda Financiara (713 posturi, dintre care 300 ocupate).

Restructurarea ANAF este si una dintre conditiile pe care autoritatile romane trebuia sa le indeplineasca pana la prima evaluare a acordului cu FMI.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si