Va rata Guvernul tinta de deficit? Vezi ce spun grecii de la Piraeus

Guvernul va rata tinta de deficit bugetar de 4,4% pentru acest an, convenita cu Fondul Monetar International, existand o probabilitate ridicata de "derapaje fiscale", inaintea alegerilor parlamentare din anul urmator, estimeaza analistii bancii elene Piraeus Bank.

Banca se asteapta ca guvernul sa ajunga la un deficit bugetar de 5,5% in acest an.

"Guvernul vizeaza un deficit de 4,4% din PIB in acest an, fata de 6,5% anul trecut. Consideram ca bugetul va inregistra un deficit de 5,5% din PIB in 2011, deoarece exista o probabilitate ridicata de instabilitate politica si derapaje fiscale inaintea alegerilor parlamentare programate pentru anul urmator", se arata intr-un raport al bancii citat de Mediafax.

Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 7,42 miliarde de lei la finele lunii mai, ceea ce reprezinta 1,36% din PIB.

Pentru acest an, Piraeus anticipeaza o crestere economica de 1,4% pentru Romania, sustinuta de imbunatatirea investitiilor si exporturilor, in timp ce consumul va avea o contributie mai redusa.

"Recuperarea economica este sustinuta mai mult de evolutia pozitiva a investitiilor si exporturilor, in timp ce consumul va avea o contributie mai redusa. Consideram ca increderea investitorilor internationali este legata puternic de ritmul recuperarii economice. Increderea investitorilor se va imbunatati semnificativ daca recuperarea va deveni mai ampla si se va accelera", noteaza analistii Piraeus.

Totodata, deficitul de cont curent se va accelera pana la sfarsitul anului la 7,6%, de la 4,3% anul trecut, intrucat revenirea economiei va sprijini cererea de bunuri din import, potrivit raportului.

Piraeus Bank detine in Romania Piraeus Bank Romania, Piraeus Leasing, care activeaza in domeniul serviciilor financiare, si Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania, companie specializata in activitatile de intermediere si brokeraj in asigurari si reasigurari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri