Institutul National de Statistica a realizat o ancheta in randul managerilor din sectoarele cheie ale economiei romanesti. Potrivit estimarilor exprimate in luna ianuarie 2006 de catre managerii societatilor comerciale, pentru urmatoarele 3 luni, se contureaza, in raport cu perioada anterioara, o usoara crestere in sectorul industrial si scaderea aferenta lunilor de iarna in ceea ce priveste constructiile.

Industria este in crestere

Managerii din acest sector prevad o mentinere a tendintei de crestere a activitatii din industrie si comertul cu amanuntul. Rezultatele anchetei evidentiaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei pozitive atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare, cat si pentru stocul de contracte si comenzi. In acelasi timp, exportul de produse finite va inregistra o usoara crestere. Repondentii apreciaza, de asemenea, o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene si pe celelalte piete externe. In ceea ce priveste numarul de salariati din industrie, managerii intervievati sunt de parere ca acesta va urma actulala tendinta de scadere, in special in cazul intreprinderilor care au intre 250 si 499 de salariati.

Costructorii asteapta primavara

In ceea ce priveste activitatea din constructii, se pastreaza tendinta de scadere caracteristica lunilor de iarna. Potrivit opiniilor managerilor din sectorul de constructii, pentru urmatoarele trei luni, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei, aceasta scadere fiind totusi mai mica decat cea prognozata. De asemenea, se estimeaza ca preturile lucrarilor de constructii vor creste in perioada imediat urmatoare.

Comertul evolueaza bine

Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri. 45 % dintre cei intervievati sunt de parere ca situatia economica va fi mai buna, spre deosebire de 22 % dintre respondenti care estimeaza o scadere in sectorul comercial. Desi preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produse de pe piata interna, volumul marfurilor din import va inregistra o crestere. Respondenti mai prognozeaza o usoara scadere a numarului de salariati in urmatoarele trei luni si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Activitatea din sectorul serviciilor ramane stabila

Avand in vedere aprecierea pozitiva a mediului economic, managerii din sectorul de servicii estimeaza mentinerea trendului ascendent si in urmatoarele trei luni. Dupa opinia managerilor, costurile prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta. Cresteri mai semnificative sunt asteptate in sectorul de selectie si plasarea fortei de munca, urmate de unitatile hoteliere si restaurante. In ceea ce priveste numarul de salariati, 87% din cei intervievati sunt de parere ca in perioada urmatoare se va mentine tendinta de stabilitate.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Managerul care a renuntat la Londra, ca sa dea ceva inapoi Romaniei