Ministerul Economiei vrea sa simplifice legislatia privitoare la vanzarea surplusului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, denumite unitati ale cantitatii atribuite (AAU), prin care spera sa obtina 1,2 miliarde de euro, de circa doua ori mai putin decat anticipa institutia anul trecut, scrie Mediafax.
"Prin prezentul act normativ se asigura premisele valorificarii AAU-urilor cu o valoare totala estimata astazi la peste 1,2 miliarde de euro prin contracte de stat si prin agenti specializati", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanta de urgenta pentru vanzarea surplusului Romainei de certificate de emisii poluante atribuite in baza Protocolului de Kyoto.

Principala modificare propusa este prevederea potrivit careia Guvernul va putea sa incredinteze vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera "unui agent specializat", care sa identifice potentialii cumparatori si sa deruleze tranzactia in numele Executivului.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al protocolului de Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de CO2 emisa in atmosfera.

Documentul citat precizeaza ca legislatia existenta in prezent a permis Guvernului inceperea procedurilor de negociere in vederea vanzarii surplusului de 300 milioane de AAU-uri, dar, "desi s-au primit mai multe scrisori de interes pentru cumpararea acestor certificate, in cadrul discutiilor si negocierilor care au avut loc nu s-au putut inregistra progresele asteptate, deoarece legislatia in
materie cuprinde unele prevederi nejustificat de restrictive".

Totodata, intrucat pentru acest tip de tranzactii nu exista burse sau platforme reglementate la nivel international, informatiile despre comercializarile de AAU-uri sunt "limitate".

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, exista un "dezechilibru major" intre oferta internationala de aproape opt miliarde de AAU-uri si cererea estimata la doar 200 milioane de unitati.

In luna aprilie, Florentina Manea, director al Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului, avertiza ca pretul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a scazut la jumatate comparativ cu 2009-2010, astfel ca Romania ar putea incasa doar 1,5 miliarde de euro din vanzarea surplusului de certificate, respectiv 50% din suma pe care ar fi putut sa o obtina in urma cu doi ani.

Romania dispune de un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, evaluate in urma cu doi ani la circa trei miliarde de euro. In prima parte a anului in curs pretul certificatelor a scazut la 5-6 euro pe unitate, fata de 10 euro in 2009-2010.

Manea declara la acea data ca Romania negociaza vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.

Sumele astfel obtinute vor fi gestionate de Fondul pentru Mediu pentru investitii in "energii verzi".
Oficiali ai Ministerului Economiei estimau in urma cu un an ca ar putea strange pana la 2,5 miliarde de euro din comerciliazarea certificatelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri