Evolutia, ca serie bruta, s-a datorat majorarilor inregistrate de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,9%) si de vanzarile de produse nealimentare (+1,6%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 5,4%, se arata intr-un comunicat al INS, preluat de Mediafax.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au inregistrat cresteri in volum afacerile din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate (+3,5%) si scaderi cele din vanzarile de produse nealimentare (-1,6%) si de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,9%).

Comparativ cu aceeasi luna din 2010, in mai anul acesta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5,5% si, respectiv, cu 6,4%.

Citeste si:

In perioada analizata s-au inregistrat scaderi pe toate segmentele, respectiv produse alimentare, bauturi si tutun (-11,4% brut, -10,3% ajustat), produse nealimentare (-2,8% brut, -3,9% ajustat) si carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (-1,5% brut, -3,8% ajustat).

In primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2010, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 5,2%ca serie bruta si cu 5,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.