Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca fiecare dintre predecesorii sai din ultimii 15 ani a primit plangeri din partea companiilor americane despre acte de coruptie, el spunand ca preocuparile cele mai mari sunt legate de deciziile ministeriale si de licitatii, potrivit Mediafax.
"Fiecare ambasador care a fost aici - probabil in ultimii 15 ani - stie de astfel de alegatii (n.red. acuzatii ale companiilor americane legate de fapte de coruptie). Am vorbit cu toti predecesorii mei si nu este nimic nou. Este o preocupare majora, iar companiile americane se plang de acest lucru de 15 ani. Au avut loc o serie de imbunatatiri, insa cea mai importanta ameliorare va fi atunci cand oameni de genul celor despre care am sa vorbesc astazi isi vor impune optimismul si hotararea de a schimba sistemul. Voi vorbi azi despre 7 romani care lucreaza nu toti in domeniul combaterii coruptiei, dar care vor sa schimbe Romania. Exista lideri in acest Guvern, lideri care lupta din greu ca sa schimbe lucrurile. Ministrul Predoiu de la Justitie este unul dintre ei", a spus Gitenstein.

El a facut aceste declaratii intr-un scurt interviu acordat agentiilor de presa romanesti inainte de ceremonia de marcare a Zilei Independentei.
Mark Gitenstein a mai spus ca acesti oameni de afaceri au facut plangeri in ultimii 15 ani. "Si, stiindu-va procurorii si politistii, sunt convins ca sunt urmariri penale", a adaugat el.

Ambasadorul a refuzat sa dea nume concrete, insa a precizat ca "cele mai mari preocupari ale companiilor americane sunt legate de deciziile ministeriale si licitatii in mod special, unde ei au sentimentul ca acestea sunt castigate de competitori pentru ca au facut ceva nepotrivit".

Anterior, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru "Adevarul", ca exista companii americane care au investit in Romania si care se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita.

Ambasadorul american a spus ca a discutat cu reprezentanti ai companiilor americane deja prezente in Romania care se lovesc fie de probleme cu coruptia, fie de lipsa transparentei, fie de lipsa previzibilitatii.

"Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta", a spus Gitenstein.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri