"Fiecare ambasador care a fost aici - probabil in ultimii 15 ani - stie de astfel de alegatii (n.red. acuzatii ale companiilor americane legate de fapte de coruptie). Am vorbit cu toti predecesorii mei si nu este nimic nou. Este o preocupare majora, iar companiile americane se plang de acest lucru de 15 ani. Au avut loc o serie de imbunatatiri, insa cea mai importanta ameliorare va fi atunci cand oameni de genul celor despre care am sa vorbesc astazi isi vor impune optimismul si hotararea de a schimba sistemul. Voi vorbi azi despre 7 romani care lucreaza nu toti in domeniul combaterii coruptiei, dar care vor sa schimbe Romania. Exista lideri in acest Guvern, lideri care lupta din greu ca sa schimbe lucrurile. Ministrul Predoiu de la Justitie este unul dintre ei", a spus Gitenstein.

El a facut aceste declaratii intr-un scurt interviu acordat agentiilor de presa romanesti inainte de ceremonia de marcare a Zilei Independentei.
Mark Gitenstein a mai spus ca acesti oameni de afaceri au facut plangeri in ultimii 15 ani. "Si, stiindu-va procurorii si politistii, sunt convins ca sunt urmariri penale", a adaugat el.

Ambasadorul a refuzat sa dea nume concrete, insa a precizat ca "cele mai mari preocupari ale companiilor americane sunt legate de deciziile ministeriale si licitatii in mod special, unde ei au sentimentul ca acestea sunt castigate de competitori pentru ca au facut ceva nepotrivit".

Citeste si:

Anterior, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru "Adevarul", ca exista companii americane care au investit in Romania si care se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita.

Ambasadorul american a spus ca a discutat cu reprezentanti ai companiilor americane deja prezente in Romania care se lovesc fie de probleme cu coruptia, fie de lipsa transparentei, fie de lipsa previzibilitatii.

"Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta", a spus Gitenstein.