"Am decis sa impunem un nivel pragmatic al colaborarii si vom avea o foaie de parcurs a relatiilor bilaterale", a spus Boc.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la randul sau ca doreste sa ii incurajeze pe producatorii romani sa livreze mai multe bunuri pe piata israeliana, precizand ca autoritatile din cele doua tari vor sa extinda relatiile economice bilaterale.

"Israel place Romania, este o relatie unica pe care vom incerca sa o extindem", a spus Netanyahu.

El a aratat ca pe piata israeliana competitia intre producatori este redusa, in principal in agricultura si industria alimentara, motiv pentru care investitorii romani pot derula cu succes afaceri in Israel.

"Daca ati fost in Israel in ultimele doua saptamini, ati observat ca aproape toate discutiile se focuseaza pe pretul branzei proaspete. Un motiv pentru care se discuta despre aceasta este faptul ca nu exista suficient de multa competitie, mai ales in industria alimentara. Exista multe probleme si in special pe agricultura.

Voi aveti multa apa, noi putina, noi avem mai putin teren, voi aveti mai mult, si este nevoie de mai multa competitie in domeniul agricol si al industriei alimentare. Competitia creeaza preturi scazute si servicii mai bune, iar Romania se afla doar la doua ore de Israel si ar trebui sa incurajam producatorii romani de bunuri si servicii sa vina pe piata israeliana", a spus Netanyahu.

Benjamin Netanyahu se afla in vizita la Bucuresti, la invitatia omologului roman, aceasta fiind prima vizita a unui sef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.

Citeste si:

Seful guvernului israelian urmeaza sa aiba o intrevedere si cu presedintele Traian Basescu.

Jerusalem Post nota, in editia din 10 iunie, ca premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are programate vizite in Romania si Bulgaria, in cadrul unei campanii diplomatice impotriva demersurilor de recunoastere la ONU a unui stat palestinian.

Ulterior, el va vizita si Polonia si Ungaria, cele patru tari foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliati ai Israelului in Europa, potrivit sursei citate.

Polonia si Ungaria se numara printre cele 18 tari (dintre care sapte membre UE) care au votat alaturi de Israel in 2009 impotriva rezolutiei Adunarii Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operatiunea din Gaza, in timp ce Romania si Bulgaria s-au abtinut de la vot, alaturi de alte 13 state membre UE.

Surse diplomatice au afirmat ca Israelul incearca sa formeze la ONU o "minoritate critica" de 60 de tari democratice care sa voteze impotriva recunoasterii statului palestinian, conform aceleiasi surse.

Votul Adunarii Generale ONU privind recunoasterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.