Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca prima generatie de magnati s-a dovedit pe cat de iscusita in acapararea de active prin mijloace politice, pe atat de insuficient pregatita pentru administrarea lor in conditii de concurenta si responsabilitate sociala.
Ministrul a afirmat ca multe din marile patrimonii individuale s-au format prin mijloace ilicite penale, se mentin prin mijloace ilicite penale si perpetueaza ilicitul penal, scrie Mediafax.

Predoiu a pledeaza pentru ca proprietatea dobandita licit trebuie sa se bucure de garantii, insa cea obtinuta ilegal trebuie recuperata de Guvern.

In cadrul forumului in cadrul formului "Revizuirea Constitutiei Romaniei", organizat miercuri, de vicepresedintele Senatului si fost ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, si Asociatia "Progresam Impreuna", la Cercul Miltar National, ministrul Justitiei a afirmat ca dezbaterea proiectului de revizuire a Constitutiei reclama un plus de abordare tehnica, pe langa exprimarile politice.

"Fata de multitudinea opiniilor tehnice exprimate in ultima perioada, nu intotdeauna riguroase, este de datoria noastra sa facem cuvenitele precizari, de asemenea tehnice, in legatura cu unele aspecte ale proiectului de revizuire. Unul dintre acestea, foarte important, il constituie eliminarea prezumtiei de liceitate a dobandirii averilor. Plecand de la aceasta propunere, s-a discutat destul de mult, in ultima perioada, despre confiscarea extinsa", a sustinut Predoiu.

Potrivit demnitarului, legile trebuie sa plece de la realitati si sa se adreseze acestora.

"Legile trebuie sa aiba un fundament moral, fara de care sunt doar simple texte, constructii mai mult sau mai putin rationale, dar in niciun caz legi. Iata de ce discutia despre prezumtia de liceitate a dobandirii averilor si confiscarea extinsa trebuie facuta plecand de la realitati, fixand scopuri morale si asigurand standarde de tehnica juridica", a spus Predoiu.

Catalin Predoiu - avocat de profesie - a afirmat ca "fosta mare proprietate economica a statului socialist, practic cvasitotalitatea activelor si patrimoniilor economice, a trecut in maini private in ultimii 21 de ani".

"Acest proces, mijlocit prin lege de agentii de stat, precum Fondul Proprietatii de Stat, Fondurile Proprietatii Private, AVAS sau altele asemenea, a nascut multiple controverse si a generat uneori coruptie", a declarat Predoiu.

In opinia ministrului Justitiei, o legislatie fluctuanta si plina de imperfectiuni a insotit privatizarea.

"De multe ori, aceste lacune au pus antreprenorii in situatia de a-si asuma riscuri. Unii au facut-o cu buna credinta, prinsi intre dorinta de «a intreprinde» si imperfectiunile legislative sau practicile birocratice agresive, altii au facut-o cu rea-credinta, profitand de haosul legislativ sau coruptia administrativa. ezultatul a fost de multe ori acelasi: privatizari controversate, averi acumulate discutabil", a precizat demnitarul.

In opinia sa, radacinile coruptiei "pe care Romania o combate prin politici ferme de cativa ani", se afla in acest vast proces al privatizarii desfasurat in anii 1990.

"Problema a fost acutizata de faptul ca privatizarea economica s-a extins necontrolat intr-un fel de privatizare a fenomenului politic, ceea ce explica intr-o masura lipsa de vigoare si de inovatie a suprastructurii politice prezente, indiferent de culoare politica", a aratat ministrul.

Din pacate, a aratat demnitarul, prima generatie de capitalisti si magnati "100% made in Romania" s-a dovedit pe cat de iscusita in acapararea de active prin mijloace politice, pe atat de insuficient pregatita pentru administrarea lor in conditii de concurenta si responsabilitate sociala corporatista.

"Problema pe care o avem din punct de vedere moral este ca multe din marile patrimonii individuale s-au format prin mijloace ilicite penale, se mentin prin mijloace ilicite penale si perpetueaza ilicitul penal. Putem sa acceptam riscul ca Romania de maine sa fie construita si influentata intr-o masura si de catre cei care detin astfel de patrimonii construite ilegal ?", a spus Catalin Predoiu.

Totodata, ministrul a aratat ca, dintr-o alta perspectiva, in plan european, s-au structurat programe si norme juridice pentru consolidarea unui spatiu de Justitie, Securitate si Libertate, eliberat pe cat posibil de coruptie si crima organizata. Programul Stockholm si Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunea.

"Iata deci, in sinteza, problema: o realitate patrimoniala individuala adesea in contradictie cu fundamentele si scopurile morale si institutionale ale unei societati europene moderne. Trecand succint la problema de tehnica legislativa, trebuie in primul rand spus ca proprietatea dobandita licit trebuie sa se bucure de garantii, dar cea dobandita illicit trebuie recuperata de Guvern", a conchis ministrul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri