Guvernul a adoptat un proiect de lege pe baza caruia angajatorii vor plati lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, in cota de 0,25 la suta, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati, informeaza un comunicat remis ieri de Executiv.

O data cu aplicarea noilor reglementari, cota contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj de angajatori, stabilita potrivit legislatiei, se va diminua cu 0,25 la suta. Potrivit proiectului de act normativ, in situatia in care pentru angajatori s-a deschis procedura falimentului, in conditiile Legii nr. 64/1995, din Fondul de garantare se va asigura plata creantelor salariale care rezulta din contractele individuale si colective de munca incheiate de salariati.

Dispozitiile prezentului act normativ cu privire la constituirea Fondului de garantare intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar de prevederile legii vor beneficia salariatii angajatorilor pentru care s-a deschis procedura falimentului dupa data de 1 ianuarie 2008. Conform legii, angajatorii au obligatia de a participa la constituirea fondului. De asemenea, ei au obligatia de a declara lunar contributia la fondul de garantare, la organul fiscal competent, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale, termenul de declarare constituind si termen de plata.

Necomunicarea datelor si informatiilor solicitate in scris de Agentie pentru indeplinirea atributiilor prevazute de proiectul de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 RON la 3.000 RON. Comunicarea unor date sau informatii incomplete sau incorecte se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri