Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii, document care va fi transmis Parlamentului spre aprobare, anunta Mediafax.

Documentul modifica actualul Cod Penal, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege, a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Potrivit premierului, o persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei parti din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infractiunile luate in calcul se afla si cele legate de acte de coruptie, evaziune fiscala sau alte infractiuni economico-financiare.

"Astfel, vor fi mai usor confiscate averile ilicite, care nu se bazeaza ca dobandire pe mijloace legale. Se da si o satisfactie opiniei publice, in sensul ca autoritatile vor putea confisca aceste averi", a spus Boc.

El a sustinut din nou ca proiectul aprobat de Guvern este "superior" si mult mai eficient decat cel propus de opozitie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de coruptie sau de evaziune fiscala, ci doar pentru alte infractiuni, si care presupun proceduri juridice mult mai complexe si birocratice


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mihai Stanescu: Avem nevoie de masuri anti-abuz si anti-coruptie