Preturile de consum au urcat cu 0,2% in luna iunie, similar cu luna anterioara, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,5% pe an, usor peste nivelul din luna precedenta, potrivit mediei opiniilor exprimate de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Estimarile analistilor privind cresterea lunara au variat intre 0,2% si 0,4%, in timp ce prognozele privind rata anuala au oscilat intre 8,4% si 8,6% pe an, scrie Mediafax.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 8,34% in aprilie la 8,41% in mai, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,21%, in principal ca urmare a scumpirii fructelor proaspete, cartofilor, mierii de albine zaharului si serviciilor de apa, canal.

Pentru finele anului 2011, estimarea membrilor AAFBR plaseaza rata anuala a inflatiei la 5,4% (estimarile variaza intre 5,1% si 6,7%), iar asteptarile sunt in crestere usoara fata de cele de acum o luna si cele de acum doua luni (5,3%), precum si fata de cele de acum trei luni (4,8%).

Pentru finele anului 2012, analistii vad inflatia la 4,6% (estimarile variaza intre 4% si 5,0%), ceea ce marcheaza o noua crestere (luna trecuta asteptarile se situau la 4,5%). Astfel, asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2012 s-au stabilizat la un nivel relativ ridicat (circa 4,5% fata de 3,5% la inceputul anului).

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% si asteptarile pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrala estimeaza ca inflatia anuala se va plasa la 8,7%.

Banca centrala a stabilit pentru 2011 si 2012 o tinta de inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale circa 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri