Premierul Emil Boc a avertizat ca licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbtia fondurilor europene si le-a cerut autoritatilor implicate in proceduri de licitatie transparenta si responsabilitate maxima si sa nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicatie", conform Mediafax.

Boc a declarat, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca de modul in care se gestioneaza implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni.

"Licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite fondurile europene pentru Romania. Atrag atentia celor implicati in proceduri de licitatie, ca fara caiete de sarcini facute transparent si corect, fara dedicatie, prin eliminarea conflictelor de interese, de genul celor de la Teleorman, Romania este in pericol de a avea probleme majore in absorbtia fondurilor europene din perspectiva relatiilor cu UE. (...) Cer autoritatilor implicate in proceduri de achizitii publice transparenta si responsabilitate maxima. Degeaba ajungem sa dam vina in judete ca nu s-a respectat legea la Teleorman sau ca s-a facut o procedura accelerata unde nu era cazul sau caiete de sarcini cu dedicatie la o primarie, putem sa ne acuzam unii pe altii, dar vom pierde ca tara si vom pierde bani europeni. De modul in care se gestioneaza implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, in Romania exista autoritati de control pe fondurile europene care au legatura directa cu UE si autoritati nationale care se ocupa de licitatii in sistemul national, inclusiv de proiectele pe fonduri europene.

"Am stabilit mecanisme de colaborare institutionala intre aceste autoritati pentru ca verificarile care au loc in teren sa fie eficiente. Niciun control al lor nu ia dreptul autoritatilor de management de la ministere de a raspunde de implementarea fondurilor europene", a spus seful Guvernului.

Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.

"In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea masurilor cerute.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
In Alianta Vestului vor sa se alature si primari din PSD