Premierul Emil Boc si-a manifestat increderea ca Uniunea Europeana va relua, la sfarsitul acestei veri, platile prin Programul Operational Regional (POR), sistate in Romania in urma descoperirii unor nereguli, potrivit Mediafax.

Intrebat, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, care este situatia platilor sistate prin POR, Boc a raspuns ca in momentul de fata se fac verificari, iar dupa analize, DG Regio, structura europeana care raspunde de POR, va lua decizia reluarii acestor plati.

"In privinta Programului Operational Regional (POR), unde au fost intrerupte platile, in urma discutiilor cu UE, cu DG Regio, structura care raspunde de POR, in acest moment se fac verificari de catre autoritatea nationala in materie, de catre autoritatea de management responsabila de administrarea POR. Dupa prezentarea acestor analize DG Regio se va lua decizia reluarii acestor plati. Am incredere ca in aceasta vara, spre sfarsitul ei, se vor relua platile pe POR", a spus Boc.

Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport-, din cauza deficientelor constatate, si a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2.

Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.

"In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat al MDRT.
Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea masurilor cerute.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cluj a devenit judetul cu cel mai mare buget din Romania