Investitii de 750 mil. euro pentru depozitele de gaze si modernizarea sistemului de transport

Cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale in depozite subterane si reabilitarea sistemului national de transport al gazelor necesita investitii de peste 750 de milioane de euro, estimeaza compania de stat Transgaz Medias (TGN), operatorul retelei de transport, potrivit Mediafax.

"Depozitele noi sunt programate sa fie amenajate in zacaminte semidepletate (aproape epuizate, n.r.), situate optim fata de zonele deficitare si in caverne de sare pentru zonele cu fluctuatii zilnice si orare ale consumului", se arata intr-un studiu al companiei, care citeaza informatii dintr-un proiect de strategie energetica a Guvernului.

Sumele necesare pentru suplimentarea capacitatilor de stocare a gazelor se ridica la 500 milioane de euro. Depozitele de gaze existente au o capacitate anuala totala de trei miliarde metri cubi de gaze naturale.

Investitiile pentru cresterea cu 50% a debitelor de extractie din depozite se ridica la 180 milioane de euro, pana in 2012.

Producatorul de gaze Romgaz Medias este cel mai mare operator de depozite de inmagazinare din Romania. Grupul franco-belgian GDF SUEZ, prezent pe piata energetica romaneasca din 2005, are doua depozite de mici dimensiuni.

Transgaz are nevoie pana in 2013 de investitii evaluate la 256 milioane de euro pentru reabilitarea retelelor. Documentul nu precizeaza sursele de finantare a proiectelor.

Romgaz si Transgaz sunt detinute de stat, prin Ministerul Economiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri