Controversatul proiect de Cod fiscal pe 2006 nu va mai intra in vigoare anul acesta, dar nu vom scapa de taxele visate de ministrul Nicolaescu. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a confirmat, ieri, ca modificarile Codului vor functiona cel mai probabil incepind cu 1 ianuarie 2007.
Renuntarea la inca o modificare a regulilor fiscale este fara indoiala un lucru bun, mai ales prin prisma faptului ca, macar la nivel declarativ, decizia a fost luata in vederea respectarii termenului de 6 luni de la adoptarea pina la aplicarea unei modificari fiscale.

Momentul este insa umbrit de sentimentul de instabilitate alimentat pe masura ce se iau tot mai multe decizii, multe contradictorii, in acest domeniu.

Asadar, impozitele ramin cele de la 1 ianuarie. Adica 16% pe veniturile din dobinzi si din tranzactiile pe bursa. Tranzactiile imobiliare se vor impozita cu 2% din valoare, iar suprafata locuintei de la care impozitul pe cladire se majoreaza cu 10% creste la 150 mp. Singurul efect al acestei decizii este stagnarea impozitelor pe bunurile de lux, vizate in mod special de proiectul lui Vladescu.

Alte ministere dau biruri

In definitiv, in anul fiscal 2006 vom merge pe varianta de Cod gindita de fostul ministru al Finantelor Ionut Popescu.

Ministerul Finantelor semnaleaza astfel ca s-a oprit din pus biruri cel putin anul acesta. Miscarile de ordin fiscal din 2006 nu s-au linistit insa, ele venind din partea altor ministere. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a pus suprataxe pe alcool si tigari. In plus, cei care obtin venituri din drepturi de autor si profesii liberale ar trebui sa plateasca o taxa de 6,5% in contul contributiei de asigurari sociale, incepind din martie, potrivit masurilor de reforma in Sanatate pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.

Pe de alta parte, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ar vrea sa introduca taxa pe fumul de esapament.

Bataia de joc a Guvernului

Asadar, in Romania pune taxe oricine doreste, cu toate ca avem un Cod fiscal controlat de Ministerul Finantelor. Acest act normativ a fost gindit sa inglobeze toate taxele pe care le platim, fie ca persoane fizice, fie ca firme. Din pacate, Codul fiscal s-a transformat anul acesta intr-o lege de natura fiscala concurata de altele asemenea.

Mai intii, Guvernul a avut grija anul trecut sa dea o lege paralela care sa asigure trecerea la impozitul de 16% pe tranzactii si dobinzi la 1 ianuarie, fara ca modificarile sa fie trecute in Cod. Apoi, luna aceasta a venit pachetul de legi de la Sanatate, cu taxele pe care le-am amintit.

Si astfel, legea-cadru a fiscalitatii din Romania s-a transformat intr-un text de care Guvernul isi bate joc la orice ora, la fel de bine cum isi bate joc si de cei care sint pasibili de puscarie daca nu respecta Codul fiscal.

Dintre taxele lui Nicolaescu, una influenteaza direct prevederi din Codul fiscal. Este vorba de suprataxa pe tigari, care efectiv majoreaza valoarea accizei pe pachetul de tigari.

Ministrul Sanatatii, contabil de profesie, si-a dat seama ca taxa pe care el a calculat-o duce la o crestere de pret de 16.000 de lei, si nu de 7.000 de lei pe pachet. Ca reactie, a declarat fara sovaiala ca va fi modificat Codul fiscal, in asa fel incit pretul sa nu urce asa de mult. Deci, Nicolaescu dicteaza pe legea de care (nu) se ocupa Vladescu.

Cu capul plecat

Tot ce a facut pina acum Vladescu in materie de fiscalitate, de cind a preluat haturile Finantelor, a fost un proiect de Cod fiscal pentru 2006 pe care l-a modificat de la o saptamina la alta in ultima parte a anului trecut, creind confuzie in mediul de afaceri. N-a reusit sa-l termine pina la 1 ianuarie si nici nu va reusi sa-l dea in folosinta in a doua parte a acestui an, asa cum sustinea la inceputul lunii curente.

In fapt, nici anuntul ca noul Cod nu mai intra anul acesta n-a fost facut de el, ci de Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului.

In alta ordine de idei, ministrul Finantelor a tacut milc cind Nicolaescu a venit cu taxele sale, una dintre ele chiar pe venit. A lansat in schimb mesaje difuze din minister cum ca n-ar vrea sa creeze tensiuni in Alianta pe chestiuni atit de neinsemnate, precum taxele pe care le vom plati noi, talpa.

Pe lista nereusitelor ministrului mai poate fi trecut si bugetul incropit pentru acest an. Lasat de Ionut Popescu cu o gaura bugetara de un miliard de euro, Vladescu a indraznit, la un moment dat, sa spuna ca salariile bugetarilor nu vor creste anul acesta cu mai mult de 5,5%. Ministrul a lasat iar capul plecat cind alti factori de decizie au dictat o marire salariala de 11,8% pentru toata lumea. El a fost intrebat pe rind despre fiecare dintre chestiunile de mai sus, raspunsurile sale fiind, aproape invariabil, eschive.

Salariile din drepturi de autor scapa de suprataxa

Ministrul Sanatatii va propune amendamente la legile privind reforma in Sanatate, astfel incit sa fie impozitate numai drepturile de autor care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titularul nu are contract individual de asigurari de sanatate. Ministrul Eugen Nicolaescu a precizat ca sint luate in calcul trei variante, in raport de situatia fiecarei persoane care obtine venituri din drepturi de autor. Astfel, cei care sint salarizati printr-un contract de munca, dar obtin venituri si din drepturi de autor ar urma sa achite contributiile la fondul de sanatate aferente contractului de munca.

Totodata, exista persoane care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor si care vireaza sume la fondul de sanatate in baza unui contract individual semnat direct cu Casa de Asigurari de Sanatate, platind contributii raportate la o valoare care nu poate fi mai mica decit salariul minim pe economie. Este una din variantele pe care le avem in vedere, a spus ministrul Sanatatii. Exista insa si persoane care obtin venituri doar din drepturi de autor si care nu vireaza contributii la fondul de sanatate, iar acestea sint vizate special de aceasta noua taxa. In prezent, ziaristii, actorii sau creatorii de marci achita in mod curent, la fondul de asigurari de sanatate, contributiile aferente contractului de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri