Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, pentru prima data in ultimii doi ani. Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara, potrivit Mediafax.

Pe langa inflatia mai ridicata in iunie, ING anticipa si o crestere de 10% a preturilor reglementate la gaze in cursul acestui an, care s-ar fi tradus intr-un plus de 0,4 puncte procentuale la inflatia de la finele lui 2011.

Totodata, analistii bancii prevedeau preturi mai mari in zona alimentelor, prognoza contrazisa de anul agricol bun, care i-a determinat sa-si reduca pentru a doua oara in acest an estimarile privind preturile alimentelor.

Noua prognoza de 4,7% include impactul estimat al eliminarii subventiilor pentru incalzire in toamna acestui an.

Citeste si:

Daca subventiile nu vor fi eliminate, inflatia ar putea fi de 4,2% la sfarsitul anului, noteaza ING.

Pentru luna iulie, ING anticipeaza ca inflatia va cobori la 5,2%, dupa eliminarea efectului majorarii TVA in aceeasi luna a anului trecut. Fata de iunie, preturile se vor mentine stabile.

Datorita productiei agricole "foarte bune", in special pentru legume, dar si ca urmare a efectelor de baza, ING anticipeaza ca inflatia va cobori la un minim de 3,3% in martie 2012 inainte de a urca din nou pentru a incheia anul viitor la 4,8%.

Romania a inregistrat cea mai redusa rata a inflatiei in martie 2007, de 3,7%, datorita unui an agricol bun in 2006 si aprecierii leului fata de euro.