AT Kearney anticipeaza ca anul viitor va avea loc o revenire puternica a activitatilor de fuziuni si achizitii in Romania, atat in privinta valorii cat si a numarului acestora, ca reactie la repozitionarea si consolidarea pietei dupa criza, informeaza Mediafax.

In perioada de criza 2009-2010, valoarea tranzactiilor de acest fel efectuate in Romania a inregistrat un declin de 66%, mai amplu decat scaderea numarului acestora, care a coborat cu 26%. comparativ cu anul de varf 2005, cand a avut loc privatizarea BCR.

In 2010, valoarea fuziunilor si achizitiilor a fost de 439 milioane de euro, iar numarul tranzactiilor a fost de 45.

Fuziunile si achizitiile din Romania au atins un varf de 9,3 miliarde de euro in 2005.

Raportul companiei de consultanta arata ca piata fuziunilor si achizitiilor din Romania a avut o evolutie in V intors in perioada 2002-2010, momentul maxim fiind in 2005.

In intervalul 2004-2008, a aparut o dinamica de crestere, atat in privinta valorii totale a tranzactiilor, cat si a numarului total al acestora, dar odata cu aparitia crizei economice a avut loc un declin puternic.

Desi in ultimii opt ani pe piata din Romania au avut activitati intense de fuziuni si achizitii, nivelul achizitiilor efectuate de companii locale in strainatate a ramas redus, comparativ cu tranzactiile firmelor din tarile dezvoltate. Dintre aceste achizitii in strainatate, un sfert au avut loc in Italia.

Potrivit AT Kearney, liderii romani de afaceri trebuie sa isi regandeasca oportunitatile privind fuziunile si achizitiile, pentru a-si extinde prezenta regionala, in special in domeniul IT.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si