Autoritatea generala egipteana pentru aprovizionare cu marfuri cumpara anual 5-6 milioane de tone de cereale, prin licitatii internationale, si vrea sa isi diversifice furnizorii, a declarat Nomani Nomani, vicepresedinte al institutiei.

"Analizam posibilitatea de a adauga Romania si Ucraina pe lista furnizorilor. Decizia depinde de mai multi factori, intre care calitatea culturii si capacitatea de export, in special pe termen lung", a aratat Nomani.

El a spus ca va face o vizita in Rusia in perioada 18-22 iulie, unde se va intalni cu oficiali guvernamentali si traderi privati de cereale, pentru discutii referitoare la reglementarile privind livrarile de grau.
Atunci cand Rusia a oprit exporturile de grau in august anul trecut, din cauza secetei, institutia egipteana a exclus-o de pe lista furnizorilor autorizati de grau si a cumparat din Franta si Statele Unite.

Egiptul a reinclus Rusia pe aceasta lista dupa ce embargoul aplicat exporturilor de cereale a expirat la 1 iulie si a cumparat 180.000 de tone de grau rusesc.

Citeste si:

"Obiectivul intalnirii este sa ne asiguram ca graul are o calitate buna. Vrem sa ne asiguram ca ce s-a intamplat anul trecut nu se va mai repeta", a spus Nomani.

Delegatia egipteana va vrea totodata sa stie daca Rusia este pregatita sa exporte cereale in Egipt prin mai multe porturi.

Novorossiisk, de la Marea Neagra, este singurul port folosit in prezent pentru exportul cerealelor, a precizat oficialul egiptean.
Egiptul, cu o populatie de circa 80 de milioane de persoane, foloseste graul importat pentru painea subventionata.