Ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE care depasesc nejustificat termenul de implementare sau in cazul carora sunt descoperite licitatii trucate, decizie impusa de nivelul foarte scazut al rambursarilor efective de bani europeni pentru lucrari efectuate, a declarat premierul Boc, scrie Mediafax.
La sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca in ultima sedinta a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, in sase luni de la semnarea documentelor, nu incep lucrarile.

El a avertizat atunci ca licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbtia fondurilor europene si le-a cerut autoritatilor implicate in proceduri de licitatie transparenta si responsabilitate maxima si sa nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicatie".

Premierul a afirmat ca "lucrurile stau relativ bine" in ceea ce priveste depunerea, aprobarea si semnarea de contracte, dar cu mult mai prost la implementarea acestora, respectiv la rambursarea efectiva de bani din lucrarile efectuate.

"Daca sunt in general rambursari efective de peste 2,6 miliarde euro, doar un miliard de euro reprezinta bani efectiv lucrati, iar 1,6 miliarde euro sunt constituiti din prefinantari acordate autoritatilor locale sau firmelor la incheierea contractului, ori noi la Uniunea Europeana nu suntem analizati dupa prefinantari, ci dupa rambursarile efective, unde problemele inca sunt majore. Sunt extrem de nemultumit de modul in care autoritatile publice si uneori chiar si firmele procedeaza la capitolul privind rambursarile efective", a spus Boc.

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumeaza, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, consilier de stat al premierului Boc.

Surse oficiale saptamana trecuta ca Guvernul ia in calcul reducerea la jumatate a plafonului in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maxim 15% din valoarea contractului, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri