Cand agricultura nu se ridica la asteptarile actorilor din economie, atunci, in mod clar, vinovate sunt conditiile meteo. „Daca vremea tine cu noi o sa avem un an agricol bun, cu o contributie buna la cresterea economica”, spun guvernantii la inceputul fiecarui an. Totusi, in cei mai buni ani, agricultura a contribuit cu cel mult 1% la cresterea economica.

Agricultura a oferit o sustinere firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa in Produsul Intern Brut, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, sustin economistii Bancii Comerciale Romane.

„Desi pe un trend descendent in ultimii 20 de ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau Zona Euro (circa 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta). Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul cinci in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile. In 2010, tara noastra s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial cu o productie de peste 9 milioane de tone intr-un an cu conditii meteo favorabile”, sustine Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Agricultura ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, insa oficialii BCR nu exclud ca acest an agricol sa genereze o surpriza placuta.

Insa, desi potentia exista, exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatilor agricole este atomizata. Principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semi-subzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea slaba spre pietele de consum.

Citeste si:

Jumatate din terenul arabil din Romania (mai exact 53%) este impartit in suprafete mai mici de 10 hectare. Doar circa 30% din terenul arabil de pe plan local este divizat in suprafete mai mari de 100 de hectare.

„La o productivitate similara cu cea din Zona Euro, Romania si-ar putea dubla productia agricola si tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii”, a declarat Anghel.

Romania ocupa locul 3 in Europa dupa suprafata pe care se cultiva cartofi, dar productivitatea in acest domeniu se afla sunt media europeana. De asemenea, Romania se claseaza pe primul loc in UE la suprafata cultivata cu floarea soarelui, dar se afla abia pe locul 5 ca volum al productie.

„Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le ofera economia de piata”, concluzioneaza economistul sef al BCR.