Europa Centrala si de Est are nevoie de un "scut" impotriva unor eventuale default-uri de tara in zona euro, iar Romania sta bine din punct de vedere fiscal, dar are nevoie de noi masuri de reforma pentru a rezista crizei, considera Stephen Jennings, seful bancii ruse de investitii Renaissance, informeaza Mediafax.
Grecia va fi probabil primul stat din zona euro care va intra in default (incapacitate de plata) si ar putea fi urmata de alte tari care au nevoie urgenta de restructurarea datoriilor de stat, daca Uniunea Europeana nu va reusi sa impiedice raspandirea crizei, a declarat Jennings intr-un interviu acordat Bloomberg.

"Europenii incearca sa se prefaca ca gravitatia nu exista", a afirmat el, adaugand ca intrarea unor tari din zona euro in default este inevitabila.

Liderii europeni trebuie sa gaseasca o solutie pentru criza datoriilor de stat din Grecia, care s-a extins deja in Irlanda si Portugalia si ameninta acum Italia. Grecia asteapta un al doilea pachet international de "bailout", in timp investitorii se tem din nou ca crizei s-ar putea extinde si in est prin legaturile bancare si comerciale cu tari de aici, precum Bulgaria si Romania.

"Nu cred ca te poti baza pe o decizie potrivita din partea Europei, asa ca, ca tara, trebuie sa te aperi de acest proces", a continuat Jennings.

Economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, a declarat saptamana trecuta ca Europa de Sud-Est, tari precum Romania, Bulgaria si Serbia, sunt foarte expuse la criza din Grecia.

Circa o treime din bancile din Bulgaria si 17% din activele sistemului bancar romanesc sunt controlate de banci din Grecia, precum National Bank of Greece, Piraeus, Alpha Bank sau EFG Eurobank Ergasias. In Macedonia, Serbia si Albania, institutiile de credit elene detin intre 15% si 25% din banci.

Romania este "intr-o pozitie fiscala solida", dupa ce a luat "decizii dure" pentru a satisface conditiile acordurilor cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, a adaugat Jennings.

Totusi, Romania are nevoie de noi masuri de reforma pentru a se asigura ca este suficient de puternica pentru a supravietui, considera el.
"Daca incendiul se imprastie destul de departe si de repede, pietele vor ataca, iar cei care vor ramane in urma vor pierde. Deci este de importanta capitala ca Romania sa se pozitioneze astfel incat, daca se va intampla ce-i mai rau, sa fie un invingator, si nu un invins", comenteaza Jennings.

Renaissance este cea mai mare banca de investitii din Rusia, controlata de Jennings si de miliardarul rus Mikhail Prokhorov. Compania are operatiuni in Rusia, Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente.

Romania sta cu siguranta "mai bine decat media" in regiune, sub Polonia, dar peste Ungaria, care este "foarte expusa la un potential incendiu in Europa", a mai spus seful Renaissance.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri