"In ceea ce priveste sanatatea, avem probleme serioase la achizitiile de medicamente. Cu siguranta arieratele din sanatate vor fi o prioritate pentru delegatia FMI. Nu trebuie platit niciun arierat la achizitia de medicamente pana nu se reglementaza sistemul de achizitii", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca lobby-ul furnizorilor de medicamente este atat de puternic, incat nimeni nu reuseste sa "stavileasca aceasta veselie a arieratelor adunate de pe urma medicamentelor".

Arieratele catre sectorul farmaceutic valorau, in luna august 2010, trei miliarde de lei. In luna septembrie, ca urmare a conditiilor impuse de Fondul Monetar International (FMI), statul a platit doua miliarde de lei pentru stingerea arieratelor acumulate in sectorul sanitar.

Citeste si:

Statul platea furnizorii pentru medicamentele in regim de compensare sau de gratuitate cu o intarziere de 300 de zile, ceea ce a provocat un adevarat blocaj in lant. Multe dintre farmacii, mai ales cele mici si din mediul rural, nu au putut acoperi din rulajul propriu golul creat de datoriile statului, au inchis sau sunt pe cale de a trage obloanele.

Potrivit estimarilor importatorilor/producatorilor farmaceutici, peste 1.500 de farmacii din totalul de circa 5.000 se afla in insolventa sau faliment.