Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a primit avizul Comisiei Europene pentru o perioada suplimentara de tranzitie in privinta alinierii la cerintele comunitare pentru laptele crud de vaca produs in Romania, pana cel mai devreme la finele anului 2012, scrie Mediafax.
ANSVSA a solicitat Comisiei Europene acordarea unei perioade suplimentare de tranzitie, cu cel putin un an peste data stabilita, 31 decembrie 2011.

"Solicitarea Romaniei a primit avizul favorabil de principiu al Comisiei Europene, urmand ca in cel mai scurt timp, expertii ANSVSA sa definitiveze impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene planul detaliat al aplicarii acestei masuri. Beneficiile prelungirii perioadei de tranzitie se vor reflecta asupra tuturor celor implicati in sectorul laptelui de vaca, crescatori si fermieri de animale si operatori din domeniu, centre de colectare sau unitati de procesare", se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Astfel, fermierii care cresc un numar mic de animale au posibilitatea de a-si valorifica pentru cel putin inca un an laptele, iar unitatile de procesare pot vinde in continuare in Romania produsele respective.

"Este o realizare ale carei beneficii imediate vor fi pastrarea locurilor de munca in domeniu sau crearea de altele noi, cresterea efectivelor de vaci de lapte si in esenta o modalitate de a evita implicatii sociale si economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistarii activitatii unitatilor de industrie alimentara. Esential este ca aceasta perioada suplimentara obtinuta sa fie constructiva si utilizata pentru aplicarea unor masuri si derularea unor programe menite sa duca la imbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca, a sistemului de colectare a laptelui de vaca si la modernizarea si dezvoltarea fermelor agricole, in acord cu cerintele si reglementarile europene", se mai arata in comunicat.

Raportul transmis Comisiei Europene a aratat ca din totalul de 111.990 de exploatatii pentru productia de lapte de vaca existente in Romania peste 90% au efective de 1-3 capete.

Datele au aratat, de asemenea, ca dintre cele 1.464 de ferme un numar de 510 deruleaza programe de modernizare si restructurare pentru indeplinirea cerintelor europene si ca dintre cele 1.613 de centre de colectare a laptelui 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au intocmit programe de modernizare si restructurare.

Un alt argument a fost ca doar 80% din laptele furnizat de crescatorii de bovine din Romania fabricilor de procesare, este conform cu reglementarile europene.

Estimarea realizata de catre expertii ANSVSA a aratat ca la sfarsitul perioadei de tranzitie acordate Romaniei, 31 decembrie 2011, un procent de 19% din laptele crud de vaca livrat la unitatile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate prevazut de reglementarile europene.

Termenul stabilit initial pentru alinierea la cerintele privind calitatea laptelui a fost stabilit pentru iunie 2008. Perioada de tranzitie a fost prelungita ulterior pana la 31 decembrie 2009, si din nou pentru decembrie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri