Un litru de benzina va costa cu circa 2.000 lei mai mult la pompa, spirtoasele se vor scumpi cu peste 25 la suta, iar tigarile cu pana la 5.000 lei pe pachet. Producatorii protesteaza fata de aceasta masura pe care o considera anticoncurentiala.
De la 1 aprilie, carburantii, bauturile alcoolice si tigarile se vor scumpi mai mult decat era prevazut deoarece accizele urmeaza a fi majorate peste nivelul stabilit prin calendarul negociat cu Uniunea Europeana.

Surse guvernamentale au declarat pentru Adevarul ca accizele vor fi majorate la inceputul lunii aprilie (n.r. - in loc de 1 iulie) cu diferentele prevazute in calendar, la care se adauga alte 7%-10% pentru a elimina efectele aprecierii leului. "Avand in vedere ca, desi accizele sunt calculate in euro, plata acestora se face in echivalent lei, s-a propus o majorare a sumelor platite in lei cu pana la zece procente, astfel incat incasarile la buget sa nu aiba de suferit", ne-au precizat sursele citate. Pentru aceasta, Finantele au luat in calcul un curs de 39.000 lei pentru un euro (desi acesta este in prezent sub 37.000 lei), astfel incat acciza calculata in euro depaseste cresterea prevazuta pentru acest an.

"Este adevarat ca accizele calculate in euro sunt mai mari decat cele stabilite pentru 2005, insa diferenta de crestere se va deduce din majorarea prevazuta pentru anul 2006", au mai spus sursele citate. Decizia de majorare a accizelor peste nivelul stabilit a fost luata dupa ce Executivul a descoperit pe langa cele 10.000 miliarde lei nebugetate si gaura de peste 4.000 miliarde de la Sanatate, o alta gaura de inca 5.000 miliarde lei. Aceasta masura, care urmeaza a fi validata de Guvern astazi, prin modificarea Codului Fiscal, a starnit nemultumirea producatorilor.

Majorarea accizei la carburanti ar putea duce la scumpiri ale benzinei si motorinei cu aproximativ 2.000 lei/litru la pompa. Distribuitorii de carburanti spun ca, in functie de conditiile pietei, aceasta majorare de preturi ar putea fi chiar mai mare decat cea preconizata. Pentru bauturile alcoolice, scumpirea ar putea fi mai mare de 25 la suta, in conditiile in care acciza creste de la 280 euro la aproximativ 450 euro (fata de 410 euro initial) pe hectolitrul de alcool pur. Tigarile se vor scumpi si ele cu 4.300 - 5.000 lei pe pachet, in conditiile in care acciza specifica creste de la 5,73 euro plus 31 la suta la aproximativ 9 euro plus 30 la suta/1000 de tigarete. "Producatorii sunt loviti de trei ori. Vor fi favorizate marcile scumpe de tigari, in dauna celor care au portofolii de tigari mai ieftine. E ca si cum Guvernul i-ar obliga pe romani sa fumeze tigari scumpe.

Este o masura fiscala anticoncurentiala, care distorsioneaza grav piata si stimuleaza contrabanda", a declarat Gilda Lazar, reprezentantul JTI Romania. "Este neplacut faptul ca nu se respecta un calendar convenit cu UE pentru care ne-am luptat mai mult de doi ani. Intelegem motivele care au stat la baza acestei decizii, dar acest lucru ar trebui sa insemne ca pana la 1 iulie 2006 nu vor mai creste accizele. Ma astept ca in 2006 sa fie respectate ratele de acciza care au fost agreate", a afirmat responsabilul BAT Romania, Adrian Popa. Peter Imre, reprezentantul Philip Morris Romania, sustine ca nu este de dorit cresterea accizei fara masuri care sa impiedice contrabanda.

"Este foarte important sa se aplice o strategie comprehensiva de reducere a efectelor nocive ale fumatului. De asemenea, este necesara licentierea intregului lant de distributie de la fabricant pana la detailist, colectarea TVA la statie, precum si intarirea controalelor la frontiera", a precizat Imre. Pe langa cresterea accizelor, Executivul va majora, printre altele, impozitul pe dobanzi si pe cel din castigurile de capital de la 1% la 10%, in timp ce tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice vor fi taxate cu 10%, iar de catre persoanele juridice cu 16%. Reprezentantii guvernului spun ca in urma aplicarii acestor masuri, veniturile bugetare vor creste cu aproximativ 15.000 -16.000 miliarde lei, permitand atingerea unui deficit de pana la 0,5 la suta din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri