Romania poate fi o destinatie atractiva din punct de vedere al investitiilor straine, existand premisele pentru o crestere consistenta a PIB, iar rezolvarea problemelor legate de infrastructura si de privatizarea companiilor ar contribui la evolutia pozitiva a economiei, cred investitorii.
"In ultimii doi ani, Romania a urmat acelasi trend, de scadere, ca si zona Europei Centrale si de Est (in ceea ce priveste investitiile, n.r.). Remarcam ca cel putin in primul trimestru tendinta se scadere se mentine, dar suntem optimisti vizavi de perspectivele Romaniei de a se mentine in atentia investitorilor. Avem incredere ca Romania va reusi sa reintre pe trendul de crestere economica, fapt important pentru investitori", a declarat, potrivit Mediafax, secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Doina Ciomag (foto).

In opinia sa, alt lucru care da incredere investitorilor este stabilizarea fiscala, urmare a acordurilor cu FMI si UE.

"Acestea dau incredere investitorilor ca se intampla lucruri bune in mediul de afaceri. De asemenea, amendarea legislatiei muncii este un element important in calculele investitorilor", a adaugat Ciomag.

Pentru a avea o crestere economica sustinuta, CIS a facut o serie de recomandari autoritatilor, printre care rezolvarea problemelor legate de infrastructura, agricultura, piata de capital si companiile de stat.

"Problema infrastructurii este importanta cand vine vorba de investitii. Romania trebuie sa-si prioritizeze programele de investitii in infrastructura, sa aiba un plan de realizare a acestor proiecte, astfel ca finalizarea acestor proiecte sa duca la crestere economica. Un alt sector cu potential pentru generare de crestere economica este piata de capital si in stransa legatura cu aceasta rezolvarea problemelor companiilor de stat. Privatizarea societatilor, cu performante sub asteptari, ar putea genera un plus de crestere economica", a explicat Ciomag.

In opinia sa, Romania are potential si din punct de vedere al investitiilor straine poate fi o destinatie atractiva in perioada urmatoare.

"Credem ca Romania va reusi in 2011-2012 sa aiba o crestere economica consistenta, astfel ca estimarile de 1,5-2% sa fie depasite de performantele economiei", a mai spus reprezentantul CIS, una dintre cele mai puternice structuri de investitori straini din Romania.

La randul sau, Sorin Vasilescu, directorul Directiei pentru investitii din cadrul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS), a aratat ca in continuare cota unica este un element de atragere a investitorilor, alaturi de scaderea plafonului de acordare a ajutoarelor de stat de la 30 milioane de euro, respectiv 100 milioane de euro, la 5 milioane de euro.

"Pentru a avea un volum mai mare al investitiilor avem nevoie in continuare de crearea de parcuri industriale, aceasta fiind datoria autoritatilor, avem nevoie de infrastructura, care sa permita investitorilor sa-si plaseze afacerile in Romania si sa le faciliteze exportul", a explicat Vasilescu.

In primele cinci luni ale anului investitiile straine directe au totalizat 799 milioane de euro, in scadere cu 23,3% fata de perioada similara din 2009.

BNR a raportat pentru anul trecut investitii straine directe de 2,596 miliarde de euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro.

Pentru acest an, autoritatile estimeaza investitii de 3,5-4 miliarde de euro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri