Investitiile companiilor turce in Romania depasesc 1,5 miliarde de euro, daca sunt incluse si activitatile derulate pe piata locala de firme din Turcia prin filiale inregistrate in alte state, potrivit datelor Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.
"Potrivit datelor oficiale, in Romania sunt inregistrate in jur de 12.000 de societati comerciale cu capital turcesc cu o valoare totala de peste 520 milioane euro. Aceste statistici nu includ insa investitorii turci care deruleaza afaceri in Romania prin filiale care sunt inregistrate in alte tari, precum Olanda., Anglia sau Germania. Luand in considerare si aceste investitii, estimam ca investitiile turcesti in Romania depasesc 1,5 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al Asociatiei citat de Mediafax.

Astfel, Turcia este potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci al patrulea cel mai important investitor strain din Romania.

"Romania este o tara cu un potential economic considerabil. In ciuda conditiilor economice dificile cu care se confrunta intreaga economie, oamenii de afaceri turci activi in Romania au incredere in potentialul de crestere al acestei tari si isi continua planurile investitionale", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci, Ömer Süsli.
Pe de alta parte, schimburile comerciale dintre cele doua tari au totalizat in primul trimestru 1,57 miliarde euro, in crestere cu circa 30% fata de aceeasi perioada din 2010.

Exporturile s-au ridicat la mai mult de 964 de milioane euro, in timp ce importurile au ajuns la aproximativ 605 milioane euro.

Printre principalele grupe de produse comercializate, metalele conduc detasat, acestea fiind urmate de sectorul echipamentelor electrice si autovehicule, cel al produselor minerale si vegetale, dar si al produselor chimice, mase plastice si textile.

Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci a fost constituita in 1993, la initiativa oamenilor de afaceri turci si are circa 146 de membri, activi in domeniul aparaturii electrice si electronice, produselor chimice si maselor plastice, transportului, constructiei de masini, industriei, comertului, financiar-bancar, alimentatiei, confectiilor, turismului, constructiilor.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, pe primele trei locuri dupa valoarea capitalului subscris la firmele din Romania se afla Olanda, cu peste 5,2 miliarde de euro, Austria - 3,9 miliarde de euro si Germania - 3,2 miliarde de euro.

BNR a raportat pentru anul trecut investitii straine directe de 2,596 miliarde de euro, in scadere cu 25,5% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. Soldul investitiilor straine a ajuns astfel in 2010 la circa 52,6 miliarde de euro.

Sursa imagine: sxc.hu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri