Inflatia din zona euro a scazut in iulie

Inflatia anuala din zona euro a scazut in luna iulie la 2,5%, de la 2,7% in iunie, dar a ramas peste tinta Bancii Centrale Europene (BCE), de 2%, potrivit estimarilor preliminare prezentate de Eurostat.

Biroul de statistica al Uniunii Europene va publica informatii detaliate privind inflatia pe 17 august, informeaza Mediafax.

Inflatia s-a mentinut peste tinta BCE pentru cea de-a opta luna consecutiv, din cauza cresterii preturilor la energie, care a determinat companiile sa transfere costurile mai mari catre consumatori, transmite Bloomberg.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o inflatie de 2,7% in iulie in zona euro, similara cu cea din iunie.

Cresterea cu 6% a costurilor cu petrolul de la inceputul acestui an afecteaza puterea de cumparare si determina companiile sa majoreze preturile pentru a-si proteja profiturile, afectate pe de alta parte si de revenirea economica tot mai anemica.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat pe 7 iulie ca presiunile inflationiste ar putea incepe sa impinga pretentiile salariale in sus si sa declanseze un trend pozitiv persistent al inflatiei. BCE a ridicat in iulie dobanzile pentru a doua oara in acest an.

Moneda euro se tranzactiona vineri pe pietele internationale la 1,4286 dolari, in scadere cu 0,3% fata de inchiderea de joi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri