Vezi ce estimeaza Guvernul pentru inflatie si PIB

Guvernul estimeaza pentru trimestrul al doilea o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% fata de primul trimestru si o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Cifrele au fost discutate in intalnirile avute sambata si duminica de reprezentantii Guvernului cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si premierul Emil Boc, au aratat sursele.

Oficialii guvernamentali au transmis ca datele existente privind evolutia economiei permit mentinerea tintei de crestere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) in acest an fata de 2010 si indica o noua crestere economica in al doilea trimestru.

"Daca activitatea din luna iunie se mentine la nivelul din luna mai, Guvernul estimeaza ca Produsul Intern Brut din trimestrul II ar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I si cu aproape 1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au aratat sursele.

In privinta inflatiei, Guvernul prognozeaza pentru sfarsitul anului o rata de 4,8%, cu 1,6 puncte fata de estimarea utilizata la elaborarea bugetului pe 2011, la finele anului trecut.

BNR a revizuit in luna mai in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.

Romania a iesit din recesiune in primul trimestru al acestui an, cand Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 16 august datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri