Misiunea Fondului Monetar International in Romania se incheie oficial cu prezentarea concluziilor, desi primele declaratii si estimari au fost facute publice. FMI spune ca „suntem pe drumul cel bun”, dar reduce usor prognoza de crestere economica pentru anul viitor si ne sfatuieste sa continuam reformele. Pe de alta parte, premierul estimeaza trei trimestre consecutive de apreciere a PIB-ului si o inflatie sub prognoza BNR. Ce masuri urmeaza pentru Romania?
Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat, duminica, in timpul intrevederii cu seful statului, ca la inceputul anului 2009 Romania avea una dintre cele mai proaste situatii din punct de vedere al riscurilor dintre tarile europene, acum fiind mai buna decat in multe tari UE.

"Exista o dorinta autentica si un angajament autentic al Romaniei sa devina una dintre cele mai bine conduse economii in Europa fata de situatia anterioara, care nu era asa buna", a adaugat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Seful statului a afirmat ca Romania nu a fost in interiorul UE o lunga perioada, ceea ce i-a dat sansa sa isi revina mai repede decat alte tari.

In timpul discutiei a intervenit si reprezentantul Bancii Mondiale, Istvan Szekely, care a aratat ca, in prezent, exista dovezi ca Romania are o economie bine condusa, in comparatie cu alte tari, ceea ce este un semnal bun.

"Dar este si obligatia dumneavoastra sa ramana in continuare asa, pentru ca noul acord este unul de precautie, asa ca trebuie sa va finantati de pe piata. Acum judecata dumneavoastra este cea mai importanta si acesta este un lucru bun", a mai spus Szekely.

"La inceputul lui 2009, Romania era una dintre cele mai proaste tari din Europa din punct de vedere al riscurilor si acum este mai buna decat multe din tarile UE. Acesta este un semnal bun", a spus si Jeffrey Franks.

FMI a mentinut prognoza de crestere economica la 1,5% pentru acest an si a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Totodata, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intentie la acord, care include noile tinte si masurile care vor fi intreprinse in perioada urmatoare.

"Au fost stabilite actiunile si indicatorii care vor fi urmariti. Au mai ramas de discutat doar cateva detalii de ordin tehnic", au afirmat surse citate de Mediafax.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, spune ca Romania va continua sa inregistreze in acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.

"Impartasim parerea ca, in conditiile continuarii reformelor si al progresului acestora in mod satisfacator, impreuna cu imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene structurale, cu planuri de investitii solide, avem toate motivele sa speram ca veti continua cu o crestere pozitiva si chiar veti accelera cresterea in 2012", i-a spus Franks premierului Boc.

Optimism de la guvern

Premierul Emil Boc sustine ca "Romania are toate sansele sa aiba trei trimestre consecutive de crestere economica", respectiv primele doua din acest an si ultimul al anului trecut, adaugand insa ca nu "este timp de sarbatoare si de sampanie", fiind nevoie de prudenta.

"Romania are toate sansele sa aiba trei trimestre consecutive de crestere economica daca Statistica va confirma datele pe care noi le avem la Ministerul Finantelor. Adica, au fost trimestrul IV, trimestrul I si trimestrul II, trei trimestre consecutive de crestere economica. Datele le vom afla la mijlocul lunii august. Aceste date confirma directia pozitiva de crestere economica pe care este tara", a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

El a adaugat ca sunt semnale pozitive in economie si prin realizarea a mii de contracte de munca in ultimele luni, iar romanii vor putea simti aceasta crestere de anul viitor, mentionand totodata ca nu trebuie facuti pasi inapoi in privinta reformelor.

"Trebuie sa fim extrem de prudenti si sa nu facem pasi inapoi in privinta reformelor si sa nu cadem in patima populismului", a afirmat seful Executivului.

Guvernul estimeaza pentru trimestrul al doilea o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% fata de primul trimestru si o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat surse guvernamentale, citat de Mediafax.

Cifrele au fost discutate in intalnirile avute sambata si duminica de reprezentantii Guvernului cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si premierul Emil Boc, au aratat sursele.

Oficialii guvernamentali au transmis ca datele existente privind evolutia economiei permit mentinerea tintei de crestere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) in acest an fata de 2010 si indica o noua crestere economica in al doilea trimestru.

"Daca activitatea din luna iunie se mentine la nivelul din luna mai, Guvernul estimeaza ca Produsul Intern Brut din trimestrul II ar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I si cu aproape 1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au aratat sursele.

In privinta inflatiei, Guvernul prognozeaza pentru sfarsitul anului o rata de 4,8%, cu 1,6 puncte fata de estimarea utilizata la elaborarea bugetului pe 2011, la finele anului trecut.

BNR a revizuit in luna mai in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri