Presedintele Traian Basescu si oficialii delegatiei FMI in Romania au purtat ieri discutia finala cu privire la concluzii, tinte si perspective. Inainte de conferinta de la finalul misiunii, Basescu a explicat intr-o conferinta ca tara si-a imbunatatit foarte mult imaginea, dar trebuie sa urmeze tinte clare pentru a mentine cresterea.
Pentru anul 2012, cresterea economica prognozata este de 3,7%, fiind vorba de o reducere cu 0,2%, pe fondul evolutiilor internationale, pentru anul 2011 fiind mentinuta evaluarea privind 1,5% crestere economica, a declarat Traian Basescu intr-o conferinta de presa, transmisa de Realitatea TV.

"Romania este intr-un proces de crestere, iar evaluarea pentru 2011 se mentine - 1,5%, urmand ca in 2012 sa fie 3,7%", a spus Basescu, explicand ca a intervenit o reducere de la 3,9% la 3,7% pe fondul evolutiilor internationale.

Presedintele a afirmat ca toate masurile propuse pentru prima parte a anului, mai putin cele ce vizeaza arieratele companiilor de stat, au fost indeplinite. Deficitul pe primele sase luni se incadreaza in cifrele convenite cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, fiind chiar mai mic decat cel prognozat. Acest lucru se datoreaza cresterii usoare a veniturilor estimate, scaderea cheltuielilor dar si nerealizarii integrale a investitiilor.

Basescu a declarat ca in aceasta misiunea s-a ajuns la intelegerea ca deficitul asumat pentru anul 2012 sa nu mai fie de 3%, ci de 2,5-2,7%.

Insa, pentru continuarea procesului de reformare si sustinerea cresterii economice, FMI si autoritatile au convenit o serie de masuri. Traian Basescu le-a prezentat doar pe cele prioritate, urmand sa fie detaliate de premierul Emil Boc in conferinta de la finalul misiunii.

„O masura prioritara vizeaza sistemul de taxe, dar nu as vrea sa se inteleaga ca marim taxele. Vom analiza cu expertii FMI si UE sistemul actual si posibilitatea diminuarii numarului de taxe, in codul fiscal viitor. Speram sa fie in vigoare pana la finalul anului”, a declarat Traian Basescu.

O alta prioritate a Guvernului pentru acest an vizeaza societatile de stat si arieratele acestora. Daca trimestrul al doilea a adus o stopare a cresterii acestora, Basescu spune ca s-au intreprins pasii necesari, conform acordului cu cele trei institutii, in vederea angajarii de management privat dar si in sensul restructurarii.

Sistemul de sananate ramane o prioritate a acestui acord.

„Daca s-au inchis niste spitale neperformante, care nu puteau garanta siguranta pacientului, nu inseamna miezul reformei in sistemul sanitar. Sanatatea va primi 300 de milioane in mod special pentru a acoperi arieratele unor spitale si mai pot beneficia si de alte fonduri, daca vor indeplini pasii necesari. Acest sistem este subfinantat, in primul rand din cauza contributiei mici la fondul de sananate dar si a numarului mic de contributori, in raport cu utilizatorii. Dar nu inseamna ca putem accepta ideea lipsei de control a cheltuielilor”, a mai spus Baseascu.

Printre proiectele prioritate se numara si continuarea luptei impotriva evaziunii fiscale si imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.

Presedintele a explicat ca Romania si-a imbunatatit foarte mult credibilitatea in urma programelor aplicate in ultimii ani, aflandu-se intr-o situatie mult mai buna decat multe state din Uniunea Europeana.

In acest sens, Basescu a facut apel la seriozitate, catre toate partidele, pentru a nu tolera niciun fel de populism.

„Situatia in jurul nostru este foarte fragila, deci si la noi. Orice populisme vor dezechilibra economia si ne-am bate joc de sacrificiile facute de romani in 2010 si 2011, in programul de austeritate. Intram intr-o perioada de usoara crestere economica, pe care trebuie sa o sustinem, iar populismul nu mai functioneaza”, a conchis presedintele.

Misiunea Fondului Monetar International in Romania se incheie oficial cu prezentarea concluziilor, desi primele declaratii si estimari au fost facute publice. FMI spune ca „suntem pe drumul cel bun”, dar reduce usor prognoza de crestere economica pentru anul viitor si ne sfatuieste sa continuam reformele. Pe de alta parte, premierul estimeaza trei trimestre consecutive de apreciere a PIB-ului si o inflatie sub prognoza BNR.

Citeste mai multe in articolul: Misiunea FMI: Optimism in declaratii si rezervari in estimari


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri