Dupa ce saptamana trecuta premierul Emil Boc a dat de inteles ca salariile bugetarilor ar putea fi majorate in scurt timp, Jeffrey Franks a mentinut un ton mai rezervat in conferinta de presa de la finalul misiunii Fondului in Romania.

El afirma ca au fost inregistrate progrese in economie si au fost indeplinite toate criteriile de performanta . De asemenea, mediul macroeconomic a ramas in linii mari dupa cum estimase in ultima vizita a FMI.

“Reformele ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor”, a spus Franks.

El a mentionat totodata ca ajustarea fiscala a creat baza pentru o crestere economica solida. Astfel, pentru acest an, Fondul mentine prognoza de crestere economica la 1,5%, iar pentru anul viitor avansul economiei ar putea fi de 3,5-4%.

Totodata, seful misiunii FMI a avertizat ca este cruciala mentinerea angajamentului legat de deficitul fiscal pentru 2012 (sub 3% din PIB) , intrucat riscurile de contagiune sunt in continuare ridicate.

In acest week-end, seful delegatiei Bancii Mondiale, Peter Harold, sustinea ca Executivul trebuie sa continue masurile pentru stimularea economica si crearea locurilor de munca, in conditiile in care stabilitatea fiscala pare sa fie atinsa.

Declaratia a fost intarita duminica si de presedintele Traian Basescu. Seful statului a spus intr-o conferinta de presa, care a avut loc dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si CE, ca increderea investitorilor fata de Romania a revenit, lucru care se vede cel mai bine in scaderea marjelor la CDS-uri (credit default swaps), de la peste 700 de puncte de baza, in urma cu doi ani, la putin peste 200 de puncte de baza.

Premierul Emil Boc sustinea recent ca "Romania are toate sansele sa aiba trei trimestre consecutive de crestere economica".

Romania a iesit din recesiune in primul trimestru al acestui an, cand Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 16 au gust datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si