Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca principalele obiective ale rectificarii bugetare care se va face in perioada urmatoare sunt bani pentru investitii, pentru crearea de locuri de munca si plata arieratelor din sanatate.

"Principalele obiective ale rectificarii sunt bani pentru investitii, pentru crearea de locuri de munca si sa platim arieratele din sanatate. Acestea sunt obiectivele care vor fi cuprinse in rectificarea care va avea loc in perioada urmatoare", a precizat Ialomitianu, citat de Mediafax.

Intrebat daca salariile vor, creste Ialomitianu nu a raspuns. Guvernul va opera prima rectificare bugetara din acest an la inceputul lunii august, prioritara fiind alocarea de resurse financiare suplimentare pentru programele de investitii, in special cele derulate de Ministerul Transporturilor, a declarat premierul Emil Boc.

Continuarea reformei in sistemul sanitar, reducerea arieratelor statului, cresterea investitiilor, inclusiv prin absorbtia fondurilor europene si restructurarea si vanzarea companiilor de stat, reprezinta directii prioritare pe care Romania ar trebui sa actioneze, a declarat, luni, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa intalnirea cu delegatia comuna a FMI, CE si BM, ca Guvernul nu se poate "gandi in mod serios" la marirea bugetului pentru sanatate pana cand nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, desi in prezent este subfinantat.

O alta provocare o reprezinta in continuare eliminarea arieratelor.

"Autoritatile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat si locale si au realizat o inventariere. Acest exercitiu a aratat ca numai la intreprinderile de stat nivelul arieratelor insumeaza peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplatite reprezinta o frana majora in calea cresterii", a adaugat Franks.

Franks a mai declarat ca Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatilor bugetari.

Sursa imagine: guv.ro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Orban: Starea finantelor, foarte proasta. Minus de 11 mld. la incasari