Premierul Emil Boc a declarat ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.

"Legat de eventuala majorare a salariilor incepand din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Tot luni, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca in sedinta de dimineata a coalitiei nu s-a discutat despre cresterea salariilor. Acesta spune ca "nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor" si ca nimeni din coalitie "nu a dat semne de slabiciune populista".

"In coalitie azi nu s-a discutat subiectul cresterii salariilor. Nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor", a declarat Voinescu, dupa sedinta BPN al PDL.

El a mai sustinut ca nu este momentul pentru a lua masuri "populiste" si ca "nimeni din coalitie nu a dat semne de slabiciune populista".

Si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, el precizand din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor.

Coalitia a decis, in sedinta de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gandul", Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, precizand ca s-a discutat despre un procent de 5%

Pambuccian a precizat ca in sedinta coalitiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie.

"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila", a adaugat Pambuccian.

Presedintele Traian Basescu a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, in special a celor ce alcatuiesc majoritatea guvernamentala, subliniind ca "nu este de tolerat niciun fel de populism".

Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, considera seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public", a spus Franks.

Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.
In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Final de mandat Teodorovici: Proiect de buget cu pensii majorate