"Am discutat despre reducerea CAS in cadrul acestei misiuni, dar, dupa cum am mai spus, Guvernul trebuie sa decida care sunt prioritatile: salarii, investitii sau taieri de taxe. Trebuie sa existe un echilibru. Daca se va opera una dintre aceste masuri, atunci va exista mai putin spatiu pentru celelalte, astfel ca Executivul trebuie sa decida care este prioritatea numarul unu", a spus Franks.

Intrebat daca este posibila majorarea salariilor bugetarilor in acest an, oficialul FMI a spus ca spatiul fiscal permite o crestere modesta, mentionand insa ca decizia apartine Guvernului.

"Guvernul nu a decis pentru 2012 momemtul si nici procentul cu care vor creste salariile. Sunt sigur ca vor exista anumite cresteri de salarii in cursul anului viitor, dar as ezita sa spun cu cat sau in ce moment", a spus Franks.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.

In opinia luui Franks, cel mai important este ca Romania sa nu depaseasca tintele de deficit bugetar pe care le-a agreat cu FMI si Comsia Europeana.

Citeste si:

"Planurile de cheltuieli trebuie sa se incadreze in anvelopa bugetara, iar acest lucru inseamna ca majorarile salariale pot fi efectuate intr-o proportie mai mica la inceput si o crestere mai mare ulterior", afirmat Franks.

Oficialul FMI se asteapta ca anul viitor cresterea economica sa genereze venituri suplimentare la buget, insa nu atat de mari incat sa fie eliminate constrangerile bugetare. El a spus ca anul viitor cheltuielile bugetare vor ramane la un nivel apropiat celui din acest an.

Deficitul bugetar trebuie sa scada de la 4,4% din PIB in acest an la 3% in 2012. Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.

In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, anvelopa salariala pentru anul viitor trebuie sa se incadreze in 42,5 miliarde lei, respectiv 7,1% din PIB estimat. Cheltuielile cu salariile vor continua sa fie limitate in 2013 si 2014, la 6,7% din PIB si, respectiv, la 6,4% din PIB.