Batrinii au inceput sa-si vinda sau sa-si arendeze terenurile pentru a putea beneficia de renta viagera din partea statului. Agentia Domeniilor Statului a aprobat deja peste 40 de dosare, alte 300 fiind in analiza. Pot face obiectul contractului suprafetele mai mici de 10 hectare.
Persoanele cu virsta de peste 62 de ani care au vindut sau au arendat un teren de pina la 10 hectare intre iulie si decembrie 2005 vor beneficia in acest an de renta viagera. Cei care vor renunta la pamint in cursul acestui an vor primi bani de la stat abia in 2007. Anual, fiecare batrin care a vindut pamint in conditiile acestei legi va primi 100 de euro pentru fiecare hectar instrainat, iar cei care au arendat pamintul vor primi 50 de euro pentru fiecare hectar. Proprietarii terenului pot combina vinzarea cu arendarea, adica o suprafata de pamint sa fie vinduta, iar o alta data in folosinta. Ei vor primi astfel doua rente corespunzatoare fiecarui contract, a declarat Tanczos Barna, directorul general al ADS. El vrea sa ceara modificarea legii pentru a impune cedarea terenului doar catre un detinator de suprafete intinse. Scopul legii este de a comasa pamintul si daca prin vinzare nu se realizeaza acest lucru, va trebui sa impunem ca acela care cumpara sa detina deja sau sa dobindeasca prin mai multe contracte o suprafata destul de mare pentru a fi considerata exploatatie agricola. Inca nu stim care este aceasta limita, a spus Barna

Doua dosare pe zi

Statul a pus la dispozitie pentru acest an 500 de miliarde de lei pentru cei care renunta la terenuri. Nu stim cite persoane vor primi bani, pentru ca multi se intereseaza de acest program, dar putini sint cei care vin cu dosarele. In fiecare zi, la nivelul fiecarui judet sint primite cite doua dosare. Suprafata medie vinduta sau arendata de o persoana este de 7 hectare, a precizat Adrian Stan, directorul Oficiului National de Renta Viagera. El a aratat ca va demara o campanie de informare la sate pentru ca eventualii beneficiari sa afle de aceasta lege.

Banii vor veni prin posta


Cei care indeplinesc conditiile se pot adresa oficiilor deschise in fiecare oras-resedinta de judet. Dosarul este trimis apoi la Bucuresti, unde este analizat de specialistii Oficiului National pentru a da avizul final. Daca dosarul este aprobat, cei care au vindut sau arendat intre iulie si decembrie 2005 vor primi banii in luna aprilie a acestui an. Inca nu am stabilit modul de acordare a rentei, pentru ca ideea cu utilizarea cardurilor bancare a cazut, intrucit beneficiarii sint oameni in virsta care nu prea stiu sa foloseasca acest instrument de plata. Probabil vom apela la mandate postale, a precizat Stan.

Documente necesare la dosar

- cerere tip

- copie de pe actul de identitate al solicitantului

- copie dupa actul de instrainare autentificat sau contractul de arenda

- copie dupa titlul de proprietate al arendatorului

- declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca in proprietatea solicitantului nu ramine mai mult de 0,5 hectare

- declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca solicitantul nu a avut in proprietate o suprafata de teren agricol mai mare de 10 hectare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri