Pretul la consumator al electricitatii ar trebui sa fie majorat cu 3 - 4%, dupa introducerea sistemului de sprijin pentru productia de energie din surse regenerabile, a declarat, joi, Adrian Borotea, director in CEZ Romania.

"Impactul la consumatori, odata cu intrarea in vigoare a legislatiei privind sprijinirea energiilor regenerabile, va fi intre 2 si 4%, asa cum a anuntat deja Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Noi (CEZ Romania - n.r.) nu am cerut cresterea tarifelor de distributie si furnizare, care, chiar daca nu au fost modificate in ultimii ani, este cazul sa creasca, iar cel mai oportun moment ar fi 1 ianuarie 2012", a afirmat Borotea, citat de Mediafax.

Legislatia privind sprijinirea productiei din surse regenerabile va intra in vigoare in luna septembrie.

Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor, obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de ANRE. Ulterior, furnizorii vor transfera in facturi costurile cu certificatele verzi, astfel ca pretul final el energiei va creste.

Compania CEZ Romania este detinuta de grupul ceh cu acelasi nume, prezent pe piata energetica romaneasca din 2005, cu activitati in sectorul productiei, distributiei si furnizarii de electricitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Revin contractele care au pus "pe butuci" companiile de energie