Unul dintre angajamentele ferme pe care guvernul Tariceanu si le-a asumat in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, precum si cu organismele financiare internationale consta in finalizarea procesului de privatizare. Astfel, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie sa finalizeze, pana 2006, privatizarea societatilor existente in portofoliu la 1 iunie 2004 (153 de societati comerciale cu capital majoritar de stat si 399 societati la care statul detine pachetul minoritar).

Totodata, pana la sfarsitul trimestrului trei al acestui an, circa 75% din cele 153 societati, respectiv 115, vor fi privatizate sau va fi demarata procedura de lichidare. La societatile ramase, numarul total al personalului nu trebuie sa depaseasca 25% din totalul angajatilor celor 153 de societati, existent la 1 iunie 2004. Autoritatea trebuie sa aiba in vedere si privatizarea sau demararea procedurii de desemnare a lichidatorului, intr-un interval de sase luni, pentru societatile revenite in portofoliu si la care AVAS este actionar majoritar. De asemenea, se are in vedere identificarea unor modalitati de amendare a cadrului legislativ care sa faca posibil transferul mai rapid in sectorul privat al societatilor care revin in portofoliul AVAS.


In privinta angajamentelor asumate de tara noastra in cadrul Memorandumului de Politici Economice si Financiare pentru perioada 2004-2006, in linii mari, acestea au fost atinse, cu exceptia finalizarii privatizarii in cazul Electroputere Craiova, Rulmentul Brasov si Tractorul, care vor fi scoase din nou la vanzare. Si societatile, si companiile din coordonarea si subordinea Ministerului Economiei si Comertului vor cunoaste in urmatorii doi-trei ani ample procese de modernizare, eficientizare si privatizare.

In primul rand, societatile de distributie si furnizare de utilitati tin capul de afis al privatizarilor, ceea ce inseamna ca ne externalizam serviciile, masura indirecta, care va duce la majorarea tarifelor. Cu toate ca, in principiu, se cunoaste planul de majorare a tarifelor la utilitati, in functie de acoperirea costurilor, incepand de anul viitor sau chiar mai devreme, companiile straine trebuie sa-si recupereze investitia. Ce inseamna acest lucru? In primul rand, se va acorda o rata de recuperare a investitiilor, ceea ce va duce automat la majorarea preturilor

Societatile care nu vor fi privatizate in acest an urmeaza sa fie listate pe piata de capital. Pachetele de actiuni vor fi intre 5-10% din capitalul social. Este vorba de filialele Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord

Prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital a unor pachete de actiuni nou emise rezultate in urma unei majorari de capital social, pentru 10% din actiuni. De asemenea la BVB va fi listat un pachet de 5% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, iar un pachet de 5% din ultimele doua vor fi atribuite proprietarilor de case nationalizate, conform Legii 10/2001. In perioada 2006-2008, guvernul Tariceanu are de gand sa ofere pe piata de capital pachete de 15% din actiunile unor societati de transport, fiind vizate CN Aeroportul International Henri Coanda si CN Administratia Porturilor Maritime Constanta.

Cele mai mari societati miniere, printre care CN a Huilei, SN a Lignitului Oltenia, CN Minvest Deva, Moldomin SA si Cuprumin SA, care au datorii la stat de mii de miliarde de lei, plus datorii la utilitati, urmeaza a fi privatizate in perioada urmatoare. In acest an, membrii guvernului urmeaza sa aprobe strategiile de privatizare.

Dar tinand cont de datoriile imense pe care aceste societati le au fata de stat, va fi o adevarata lupta pentru guvernanti pentru a atrage atentia investitorilor straini sau autohtoni. In sectorul industrial, cheltuielile bugetare pentru acest an se ridica la aproximativ 140 milioane de euro, iar veniturile din privatizari urmeaza sa ajunga la peste 300 milioane de euro. In 2006 se prevede un gol imens la venituri si o suma mare la cheltuieli bugetare. Astfel, veniturile din privatizarea societatilor din sectorul industrial sunt prevazute la 7,8 milioane de euro, iar cheltuielile la peste 140 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri