In primele sase luni, exporturile au fost de 22 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde de euro.

Tranzactiile cu masini si echipamente de transport au reprezentat 42,1% din exporturi si 33,8% din importuri.

Produsele manufacturate exportate de Romania au acoperit 33,5% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,5%.
Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde Romania a importat de doua ori mai mult decat a exportat (6,2% la export si 13,4% la import).

La produsele alimentare, bauturi si tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depasind exporturile, a caror pomdere a fost de 5%.
Importurile de combustibili minerali si lubrifianti au reprezentat 11,7% din total, fata de 6,6% la exporturi.

Citeste si:

Pe langa masini, echipamente de transport si produse manufacturate exporturile au fost mai mari decat importurile la materii prime si materiale (6,6% din total exporturi si 3,7% din total importuri).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primul semestru al anului a fost realizata cu Uniunea Europeana.

Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 15,74 miliarde euro, reprezentand 71,5% din total, in timp ce intrarile de 18,92 miliarde de euro au avut o pondere de 71,2% din total importuri.